”Om alla mår bra, mår företaget bra”

RELATIONER

Det går att driva ett föräldravänligt företag.

Det är Formgivningsverket ett bevis på.

– För oss var det enkelt. Vi vill ha ett liv, säger vd Christina Bergman.

Foto: maria östlin
"Att ha barnen här är inget vi strävar efter. Det är bra om man kan dela upp fritid och jobb, men om det inte finns någon annan lösning är det skönt att det är okej att ha dem här", säger Ulf.

Det är livat runt sammanträdesbordet. Klara Jernelo, snart 1,5, kastar pennor så korkarna flyger, medan ettåringen Balder Bergman-Skoglund förstummat tittar på.

Samtidigt försöker Balders mamma Christina Bergman, 32, diskutera nyanställningar med reklambyråns andra två delägare, Klaras pappa Ulf Jernelo, 33, och Jenny Iron-Bisander, 35.

– Vi har en stor acceptans för kaos, säger Jenny.

Under studietiden på Beckmans kom tankarna på att starta ett människovänligt företag.

– Nummer ett för oss är att alla mår bra. Då mår också företaget bra. Vi säljer kreativitet och idéer och man blir inte kreativ om man är utarbetad.

På byrån gäller flexibla arbetstider, 35 timmars arbetsvecka och möjlighet att ta med barnen till jobbet. I sammanträdesrummet finns barnstolar och längre bort i korridoren finns ett lekrum med säng för trötta barn och rutschkana för pigga. Men viktigast är attityden. Det är okej att ha med barn. Det är kul att medarbetarna har en aktiv fritid. Det blir inga sura miner när någon är hemma med sjukt barn.

– Det finns ont om duktiga människor. Vi kan få dem eftersom vi anpassar jobbet efter människan och inte tvärtom. De som tycker att högre lön är viktigast går någon annanstans, säger Christina.

Men man behöver absolut inte ha barn för att jobba där, försäkrar Ulf.

– Vill man rida sin häst på morgonen och komma senare är det också okej. Ta Vera, hon är 23 och har inga barn. För henne passar det att jobba här för hon dyker mycket.

Fördelarna överväger, men det är viktigt att inte glömma bort att det finns nackdelar, tycker trion.

– Vårt ledarskap går lite långsammare. Dygnet har 24 timmar och att ha barn tar både tid och kraft, säger Ulf.

I dag har Formgivningsverket åtta anställda, men kommer inom kort att bli elva.

– Vi har bra lönsamhet. Vi kan leva på det vi gör och vi sitter inte här för att bli rika, säger Christina.

I sina jobbannonser söker de folk som vill ha ett liv utanför jobbet. Responsen har varit massiv.

– Jag blev otroligt förvånad. Det har pratats om jämställdhet och arbetsmiljö hur länge som helst, ändå tycker folk att det vi gör är väldigt märkvärdigt, säger Ulf.

Genom att vara tydliga med vad de vill hoppas de att de som inte passar in inte söker.

– Det är inte alltid barn här, men ofta. Jag är föräldraledig just nu och när jag kommer in har jag med mig Klara. Då måste de som jobbar hos oss tycka att det är okej. De kan inte vara allergiska mot barn, säger Ulf.

Fler företag som fattat värdet av barn

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM