Här skapas nya skönhetsideal

1 600 kvinnor har redan anmält sig till succén Kvinna 2001 - målet är catwalken

RELATIONER

Vad har en ismaskinsförare, en reslig IT-konsult och en elvabarnsmamma med Dolly Partonfigur gemensamt?

Alla vill vara modeller i Kvinna 2001. Till helgens uttagning kom 60 kvinnor i alla storlekar.

- Låt folk vara som de är. Det här är vårt sätt att protestera, säger initiativtagaren Camilla Thulin.

Foto: KALLE ASSBRING
Lena Bertelsen från Söderhamn är en av 60 deltagare i casting nummer tre i Kvinna 2001. Här måttas hon av designern Camilla Thulin.

Dörren till Stockholmsgruppens lokaler på Söder i Stockholm öppnas ideligen. En efter en kommer de, förväntansfulla och lite nervösa, nästan 60 kvinnor från Luleå i norr till Hässleholm i söder.

Vanliga kvinnor som vill utmana det rådande trådsmala skönhetsidealet. Och som hoppas få inta catwalken när det är dags för årets modevisning i september.

För tredje gången i år är det uttagning till Kvinna 2001.

- Det är ett helsike att välja ut, säger Maud Kerzendörfer, ansvarig för Folkavdelningen på modellagenturen Stockholmsgruppen.

Kvinna 2000 startade förra våren och är ett samarbete mellan Aftonbladet Kvinna, Camilla Thulin/Miss Mary of Sweden och Stockholmsgruppen/Folk.

- Vi vill få bort det stereotypa och visa att alla kroppar har sin skönhet, säger designern Camilla Thulin.

Då ville närmare 800 av Aftonbladets kvinnliga läsare delta. Den 25 september fick 22 av dom chansen under en bejublad modevisning på Grand Hotel i Stockholm. I år är Kvinna 2001 en ännu större succé. Över 1 600 kvinnor har anmält sig. Men bara ett trettiotal får vara med på visningen.

- Vi har med alla storlekar och åldrar. Den äldsta är 72, sedan finns en elvabarnsmamma med en underbar Dolly Partonfigur. Vi ratar ingen som är smal heller men arbetar emot det sjukliga som anorexi och bulimi, säger Camilla Thulin.

Alla kvinnor på castingen blir fotograferade och får sina mått tagna. För somliga kommer måtten som en överraskning.

- Jag köpte inte rätt BH-storlek förut så det var ju bra att få veta, säger Jessica Jakobsson 24, ismaskinsförare från Luleå.

Tre och tre får de sedan gå i takt till musik. För att se om de har rätta gunget. Under tiden de andra väntar på sin tur sitter de och pratar, skrattar och mumsar kolor från den generösa godisskålen.

- Det är så många vackra kvinnor som inte ser ut som modellerna. Det här är ett sätt att protestera mot det idealet men också en hyllning till kvinnan. Jag vill visa att man inte behöver vara pinnsmal. Sedan sticker jag inte under stol med att jag tycker att det är roligt att synas också, säger Nadja Johansson 28, IT-tekniker från Borås.

Katarina Lagerwall

ARTIKELN HANDLAR OM