”Naturvännerna får mig att se lila”

Svenskan Natasha Illum Berg - världens första kvinnliga storviltsjägare - angriper djurvänner i sin nya bok

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Storviltsjakt är inget för låginkomsttagare. En vecka med Natasha Illum Berg i Tanzania kostar nästan 120 000 kronor.
RELATIONER

Skadskjutna bufflar, lejon och leoparder med människa på menyn - det fixar Natasha Illum Berg. Är man världens enda kvinnliga storviltsjägare så är man.

Då är det värre med naturvänner och missunnsamma medsystrar.

Hon har ett stort hängsmycke i guld runt halsen. En patron kaliber .458.

- Jag skar ut den ur hjärtat på min första buffel, säger Natasha Illum Berg.

Många svenska tjejer i tjugoårsåldern drar ut i världen som backpacker, utlandsstudent eller au pair. Men storviltsjägare?

- Mina föräldrar glömde att berätta för mig vad en kvinna inte förväntas göra så det föll mig aldrig in att jag inte skulle kunna bli storviltsjägare, säger hon.

Nu har hon skrivit boken "Floder av röd jord" om tre av sina åtta år i Afrika.

Varför?

- Jag har alltid skrivit. Det här är första boken som blivit publicerad.

"Floder av röd jord" är mer än en skildring av livet på savannen. Natasha Illum Berg har också ett annat ärende.

- Det är två saker jag retar mig på som jag vill ha ur hjärtat. Det första är att så många likställer jakt med mord. Jag har växt upp med det eftersom min pappa var jägare. Det andra är att folk har så svårt att acceptera att en kvinna kan vara professionell jägare.

Det är mest kvinnor som varit kritiska.

- Jag trodde att de skulle säga "Get on sister!" men de flesta blir bara sura. Antar att de har svårt för att allt inte är som det alltid varit, säger Natasha Illum Berg.

I boken beskriver hon en diskussion med en "naturvän" vid en bättre middag. Det blir en totalsågning av valräddare och folk som stöder Greenpeace.

- Ah, de får mig att se lila. De anklagar mig för grymhet, för att inte bry mig om naturen bara för att jag skjuter lejon. Under tiden äter de fläskkotletter och bär skor av skinn, säger hon.

- De värnar bara om vackra djur i fjärran länder. Grisar är det ingen som bryr sig om för då skulle de behöva göra egna uppoffringar. Det finns grodor som är utrotningshotade men de är inte lika gulliga som pandor.

- Veganer är en annan sak. Dem kan jag respektera. De har valt ett livssätt och är konsekventa.

Hon har just varit i Värmland och hållit föredrag på ett rovdjurscenter. En kvinna frågade vad man skulle göra om en varg anföll.

- Jag blev faktiskt chockad. Vargar anfaller inte människor. Ändå dyker frågan alltid upp. Vargar tar tamdjur och vilt men lite får vi väl offra för skönheten, säger Natasha Illum Berg.

Saknar du inte Sverige och civilisationen någon gång?

- Alla säger att livet är bäst när: "Det blir ljusare på våren" eller "när jag får sitta still och titta på träden". Så har ju jag det hela tiden! säger Natasha Illum Berg.

Så blir du storvilts- jägare

Jon Hansson