Så blir du av med teleterroristerna

Ett samtal - och försäljarna kan inte längre invadera ditt hem via telefonen1 000 hushåll i veckan anmäler sig

1 av 2
RELATIONER

Är du trött på envisa telefonförsäljare?

Det räcker med att ringa ett samtal för att bli av med dem - men bara 2 av 100 har utnyttjat möjligheten.

Du lägger på luren. I samma stund grämer du dig över att du inte lyckades säga nej.

Det måste finnas ett sätt att slippa säljsamtalen, tänker du.

Det gör det, sedan ett år tillbaka.

Du spärrar ditt nummer hos Nix-telefon. Men inte ens 2 procent av Sveriges nästan 4 miljoner telefonabonnenter har gjort det.

- Ja, det är lite. Vi har inte så mycket pengar till marknadsföring. Men det ökar med 1 000 i veckan nu, säger Marianne Reuterskiöld på Sveriges Marknadsförbund.

Förbundet stödjer både marknadsförarna och konsumenterna. Det hjälper företag att följa lagen. Sedan i maj förra året måste alla företag som vill sälja sina produkter per telefon kontrollera vilka telefonabonnenter som inte vill bli uppringda.

- Jag tror att företagen tycker att systemet är bra. De slipper kontakta dem som inte är mottagliga för försäljningen. Så blir deras marknadsföring mer effektiv, säger Reuterskiöld.

Mobiltelefoner kan ännu inte spärras för säljsamtal.

- Men det är på gång att man lägger in dem i det vanliga Nix-telefonregistret. Det kommer att hindra reklam via SMS också.

Nix-telefons äldre bror Nix-reklam är ännu mer okänd. Med den tjänsten slipper man obeställd reklam i brevlådan. Nix-reklam har fyra år på nacken och är det enda sättet att stoppa all direktadresserad reklam.

Snart kanske också Nix-mejl blir till. EU verkar för att e-postreklam ska förbjudas och Konsumentverket håller på att utveckla en sådan spärr.

Om ett företag ändå hör av sig"

FAKTA /Så hanterar du...

Eva-Lotta Eriksson