Handla med Marcus

Med fick datorn fixar han hela familjens veckoinköp på 90 minute Med fick datorn fixar han hela familjens veckoinköp på 90 minute

1 av 4
För att genomföra handlingssystemet med handdator krävs att du har ett program som kan sortera och det ska vara möjligt att sortera efter minst två olika kriterier. (Program som fungerar är exempelvis Windows CE-programmet Tasks eller databaser i Works och Excel.)
RELATIONER

LULEÅ

Trebarnspappan Marcus Waara tröttnade på att hans fru skickade honom till affären flera gånger i veckan för att kompletteringshandla. Nu sköter han hela veckohandlingen med hjälp av en handdator - och behöver aldrig ströhandla.

Marcus Waara, 32, som studerar industriell arbetsmiljö vid universitetet i Luleå, har insett att han kan ha nytta av sina studier även i vardagslivet.

- Att organisera ett hem skiljer sig inte så mycket från att organisera en fabrik.

För ett år sedan hittade han på ett system för att handla med handdator som har varit mycket tidsbesparande. Allt som allt lägger han bara ner en och en halv timme i veckan på inköpen.

Han har skrivit in allt vad familjen behöver på en lista i datorn: frimärken,

videoband, kamerarullar,

kakor, jordnötter, whisky,

bananer, falukorvsringar, mjölk, tandborstar, toalettpapper"

Det står också hur mycket av varje vara som de ska ha hemma, exempelvis sex morötter, fem kilo mjöl eller två falukorvsringar.

- Det ska räcka i en vecka

i extremfallet.

Inför varje köprunda gör han en inventering hemma och bockar för det som saknas på listan i datorn.

Sedan tar han handdatorn med sig till affären och handlar. Då har han sorterat listan så att bara de förbockade varorna blir kvar. Varorna poppar upp i datorn i samma ordning som de står placerade i butiken.

I stället för kundvagn och matkassar använder han familjens gamla liggvagn. I den sätter han tre banankartonger. Han tar med vagnen in i butiken och lastar varorna direkt i kartongerna.

När han kommer hem är det bara att bära in kartongerna på köksbordet och lasta in i skåpen.

Handlingen och inventeringen tar totalt en och en halv timme.

Under det år som Marcus Waara har tillämpat systemet har han bara behövt kompletteringshandla vid ett enda tillfälle.

- Det var när vi hade besökare här till jul som ville ha en speciell rödbetssallad.

Inköp som tillkommer är dock sådant som inte finns i livsmedelsaffären, till exempel apoteksvaror. Men de är ändå upptagna på datalistan och handdatorn får följa med till apoteket också.

Marcus Waara fortsätter att utveckla sitt handlingssystem allt eftersom.

- Nu håller vi på att läsa om lagerhållning på universitetet och efter det kommer nog shoppingen här hemma att förändras en del igen.

Ulrika Vallgårda