Gatubarnens värld - genom deras egna ögon

För första gången får de fattigaste barnen visa sin verklighet - ett liv som inte bara är slum

1 av 4
mindelo, kap verde: ”Självförsvarets mästare på Kap Verde.”
RELATIONER

Hur ser gatans barn på världen?

Med den enklaste kamera gjord av plåtburkar tillåts de som inte annars har någon röst visa sin verklighet.

Kvinna visar här deras fotografier.

Fotograferna Francois Perri och Jean Philippe Auxemery är två vänner från Frankrike. Under tre år har de seglat runt jorden i en 16 meter lång segelbåt.

På olika platser världen över har de lärt gatans barn att ta fotografier med hjälp av tomburkar eller tomma kartonger.

- Vi vill att människor ska få se världen genom barnens ögon, vad de gillar och vad de inte gillar, vad som är fult och vad som är vackert för dem. Vi vill att barnen ska få uttrycka sig, säger Francois Perri.

De lämnade Frankrike 1998 och har seglat i upptäckaren Magellans bakvatten och hälsat på i länder som Spanien, Brasilien, Filippinerna, Sri Lanka och Kap Verdeöarna.

De första beskrivningarna av lådkameror gjordes på 1500-talet av Italiens Battista della Porta. Metoden är enkel. I stället för en kameralins görs ett litet hål i burken. Ett fotopapper placeras i den andra änden av burken. Det gör att bilder som tas på nära håll får ett väldigt djup.

I Chile har de två fransmännen hjälpt barnen att bygga ett fotolabb där de kan fortsätta att förkovra sig även när de själva åkt vidare. För första gången i sitt liv har barnen en plats utanför gatorna att vara på, förklarar Francois Perri.

Deras senaste stopp var i Colombo, Sri Lanka. Där invigde de tolv barn från gänget Brotherhood of hope and trust i mysteriet fotografering, exponering, foto-papper och framkallning.

Genom fotograferandet hoppas han att barnen får tillfälle att visa övriga världen sin värld, sin boplats och sitt sätt att leva. Hans förhoppning är att förändra barnens liv genom att ge dem något att leva för.

Så här skriver Francois Perri i sin dagbok:

Brasilien den 2 november. "Alla barnen har lärt sig fotograferandets konst väldigt snabbt. De är alltid där före oss, och de stannar och hjälper oss till sent på natten. De går framåt med sina bilder och sätter nu in dem i ramar.

"I allmänhet kommer pressen hit för att visa upp våldet och drogerna, men de berättar aldrig om hur vi lever. Nu ska vi göra det, inte bara för brasilianarna, utan för hela världen", säger Afriano till mig.

På bilderna ovan har barnen själva skrivit kommentarerna.

FAKTA/Så gör du en lådkamera

Översättning och bearbetning: Christina Larsson ([email protected]))