Ingalills boktips

RELATIONER

Masjenka

av Vladimir Nabokov

Norstedts

ca 241 kr

Berlin i början på 1920-talet. På ett nedgånget pensionat bor några ryska flyktingar. De har flytt revolutionen och tillbringar sina dagar i tröstlös väntan: på uppehållstillstånd, på utresetillstånd, på kärleken, på förändring. Det är en enastående skildring av livet i exil. Författaren föddes i St Petersburg men levde som kosmopolit och blev mest känd för romanen Lolita, som handlar om en medelålders mans besatthet av en mycket ung flicka.

Den blinde mördaren

av Margaret Atwood

Månpocket

ca 65 kr

Ett familjedrama, utspelas i Kanada under depressionen på 30-talet och konsekvenserna kan spåras ända in i våra dagar. Två systrar växer upp i en förmögen familj. Den äldsta ingår ett olyckligt resonemangsäktenskap, den yngre gör uppror, skriver en skandalroman och begår självmord. En grym, mästerligt skriven berättelse om kärlek, sex, utpressning och makt. Boken gav Atwwod

Bookerpriset – efter fyra nomineringar blev det äntligen bingo!

Dödligt beslut

av Kathy Reich

Forum

ca 292 kr

Rättsläkaren Temperance Brennan lyckas som vanligt hamna i livsfara när hon utreder en rad bisarra mord. Den här gången hamnar hon mitt i en uppgörelse mellan kriminella motorcykelklubbar. En värld med järnhårda lagar, där minsta överträdelse kan få förödande konsekvenser. Boken är hårdför och håller ett rasande tempo. Men kan vi inte få slippa förkortningarna på varenda kanadensisk polisinstans nästa gång?

Inredningsguiden

av Caroline Clifton-Mogg

Forum

ca 312 kr

Annorlunda och praktisk, lätt och behändig. En handbok du kan ha i väskan och ta fram om du skulle råka hitta en fåtölj som du bara måste ha. Men hur går den ihop med resten av möblemanget? Då är det bara att slå upp den sida där du förvarar dina egna tyg- och färgprover och jämföra. Massor av inspirerande bilder med förslag på stilrena kök, lyxiga badrum, enkla, vackra vardagsrum och sängkammare man omedelbart skulle vilja gå och lägga sig i.

Maten som botar

av Per Ove Lind

Prisma

ca 258 kr

Ketchup minskar risken för prostatacancer. Havregrynsgröt sänker det onda kolesterolet. Soya ger starka ben. Vanliga livsmedel kan rädda liv - men det får vi inte veta. Står det på paketet att innehållet kan minska risken för allvarliga sjukdomar förvandlas maten till läkemedel, blir receptbelagd och får bara säljas på apotek. Fel, tycker författaren som är läkare och informerar öppet och oförväget om vad vi ska äta för att hålla oss friska.