Skriv, tjejer, skriv för livet!

Nu börjar Aftonbladet Kvinnas och Unicefs skrivartävling för dig som är tjej mellan 15 och 20 år

RELATIONER

Tillsammans med Unicef och Sveriges mest kända kvinnliga författare startar Kvinna en kampanj för flickskolor i Nepal – och en novelltävling för svenska tjejer.

Första pris är en heldag i Stockholm.

Foto: Björn Elgstrand
Majgull Axelsson, Liza Marklund och Inger Edelfeldt ställer upp för Nepals flickor.

Författaren Majgull Axelsson fick aldrig gå klart gymnasiet:

– Jag är oerhört ledsen över detta och ägnade flera år åt att kompensera det, säger hon.

I dag är hon en av de kvinnliga författare som ställer upp i Kvinnas läskampanj för Nepals flickor.

En av Majgull Axelssons böcker handlar just om kunskapstörst. Desirée, den gravt handikappade flickan i ”Aprilhäxan”, klassas felaktigt som utvecklingsstörd och förvägras utbildning.

Unicef gör en viktig insats med flickskolorna, tycker Majgull Axelsson.

– Jag har rest mycket i u-länderna och sett vilken skillnad man gör på flickor och pojkar. Flickor är ofantligt mer utsatta för grov exploatering.

Författarkollegan Inger Edelfeldt såg ett program på tv om hur flickor i Nepal hade det. En del såldes till bordeller i Bombay.

– Några var inte äldre än sex år, säger Inger Edelfeldt.

På ett rehabiliteringshem i Katmandu, Maiti Nepal, kunde några av flickorna få hjälp.

Tv-programmet berörde Inger Edelfeldt, 44, så starkt att hon och några vänner startade en insamling till flickhemmet och fick ihop 35 000 kronor.

– Jag blev därför väldigt glad när jag såg att Unicef hade startat flickskolor i Nepal. Jag känner starkt för de här flickorna. De är nästintill osynliggjorda.

Liza Marklund gick aldrig på gymnasiet.

I stället reste hon runt och bevittnade fattigdomen och lidandet bland tredje världens barn. Det blev avgörande för hennes beslut att bli journalist.

– Det var i Guatemala på våren 1983. Jag satt på en uteservering vid en idyllisk badsjö.

– Pojken – trasig, smutsig, utmärglad, stor som en svensk fyraåring – tiggde mat av restauranggästerna. De andra gästerna slog honom, försökte schasa bort honom, som om han varit en hund. ”Indian”, sa de.

– Jag satte igång att göra smörgåsar till pojken. När han fått den första mackan rusade han iväg från serveringen. Jag följde honom med blicken, såg hur han sprang bort till husknuten. Där stod det en ännu mindre unge. Det var lillebror och pojken matade honom först.

Vi stöder kampanjen ”Flickors rätt till utbildning”

Mary Mårtensson

ARTIKELN HANDLAR OM