Jan Guillou har förstört sin egen debatt

RELATIONER
Krönikör: Pelle Andersson, 31, är journalist på Aftonbladets kulturredaktion.

Det är vanligt att viktiga debatter plötsligt börjar handla om annat. Eller dör ut för att den man riktar kritiken mot vägrar att svara.

Carl Bildt undviker att tala om Lundin Oil. Journalisterna skriver om Göran Persson – inte om hans politik. Ringholm är tråkig – men vilken finanspolitik för han? Nu senast: ”Bimbofiering”. Och debatten var förstörd.

Det speciella den här gången är att det är Jan Guillou själv som förstört sin egen debatt.

Om han ville prata om samhällsprogramen i tv så begick han några grava fel. Han borde istället för att klaga på Ahlströms utseende och språkbruk ha frågat: Är det bra att journalister hoppar mellan nöjes- och granskande journalistik? Vad händer när självständiga redaktioner bakas ihop till ett mischmasch? Varför ska nödvändigtvis alla program göras i Stockholm? Är det rimligt att äldre och erfarna journalisters kompetens ligger outnyttjad och att flera bra reportrar tvingas lämna SVT för TV4 eller blir sysslolösa?

Personangreppet ledde till en diskussion om personerna Ahlström och Guillou.

Icke-frågor – skitsnack, skvaller, dravel!Ingen, jag säger ingen, inte ens Ronny och Ronja i Ronneby har vid frukostbordet pratat om samhällsbevakningen i SVT. Men det riktigt allvarliga problemet är att en sådan diskussion i princip också blivit omöjliggjord.

För ingen kan idag kritisera Uppdrag gransknings redaktion och programledare utan att anklagas för att anse att unga tjejer inte har i tv att göra.

”Bimbofiering” gav mycket utrymme åt Guillou, men inget utrymme åt en seriös diskussion. Därför kommer vi aldrig att få veta om det var Ahlströms, redaktionens, tv-ledningens eller makthavarnas fel.

En ny förstörd debatt, helt enkelt.

ARTIKELN HANDLAR OM