Feminist? Javisst

I dag är alla feminister - på sitt eget lilla vis.

1 av 2 | Foto: BLR
Thomas Johansson, mansforskare och professor i socialpsykologi.
RELATIONER

Uppfinningsrikedomen är oändlig på att hitta på nya feministiska arter. Kvinna beslöt sig att ta reda på om den sällsynta arten icke- feministen överhuvudtaget lever. Och om invasionen av nya anhängare leder till att läran utrotas.

Thomas Johansson, mansforskare och professor i socialpsykologi

Kommer feminismen att finnas kvar om 50 år?

- Ja. Det kommer ständigt att finnas ett behov av en kritisk diskussion som handlar om förtryck av kvinnor. Den diskussionen kommer att vara levande väldigt långt fram i tiden, precis som diskussionen av orättvisor som rör klass och etnicitet.

Vad skulle kunna göra att feminismen försvinner?

- Det finns två sätt. Antingen att orättvisorna börjar upphöra, vilket tar lång tid. Det andra är att män börjar engagera sig i stor utsträckning. Antingen börjar de då kalla sig feminister eller också får de hitta på ett nytt ord, en gemensam term för män och kvinnor som kämpar mot ojämställdhet. Men så länge det inte verkar finnas någon poäng att göra det kommer feminismen att finnas kvar.

Hur påverkas samhället av att allt fler säger sig vara feminister?

- Det gör att det blir mer förvirrande för allmänheten - och kanske speciellt för många män. Tidigare visste man att feminister var de som kämpade mot orättvisor på grund av kön. I dag kan vem som helst kalla sig det, för att det är ball. Det här gör att man inte alltid ser att det finns viktiga frågor som fortfarande kan hängas upp kring det som kallas feminism.

Hur kommer femismen att se ut i framtiden?

- Vi går i riktning mot att inte upphöja det ena eller andra könet, utan försöka att hitta nya sätt att vara människa. Den vägen är knagglig, men det är en väg man är på väg att gå.

- Jag tror feminismen kommer att vara viktig långt framöver.

- Hör man om trafficking av kvinnor förstår man att det är ett problem som är långt ifrån undanstökat. När man umgås med folk som har hyfsat jämställda förhållanden glömmer man lätt det.

Ulla Wikander, feminist och professor vid ekonomisk- historiska institutionen, Stockholm.

Kommer feminismen att finnas kvar om 50 år?

- Enda anledningen till att den skulle försvinna är att kvinnor inte längre blir särbehandlade, men tyvärr tror jag inte att det kommer att vara så. Det har nog blivit något mera jämlikt men feminismen kommer fortfarande att behövas.

- Men det är ju två frågor egentligen, dels feminism som begrepp och dels som rörelse. Som begrepp kommer det att finnas kvar.

Hur påverkas samhället av att allt fler kallar sig feminister?

- Det är en dubbeleffekt där det ena är urvattning av begreppet och det andra att det inte längre är så farligt. Man vågar ta reda på vad det är. Med mer kunskap kommer sådan här etisk feminism som kristdemokraterna (kd ) försöker lansera att falla bort.

Blir framtidens feminism en maktfaktor?

- Ja, det tror jag. Det är den redan idag via lagstiftningen. Feminismen har inflytande på politiken, särskilt under 60- och 70-talen kom det många jämställdhetslagar.

Hur kommer feminismen att

utvecklas när allt fler säger sig vara feminister?

- Begreppet har inte varit poppis så länge i Sverige och begrepp kan ändras om det blir allt för urvattnat och inte längre står för det man vill säga.

- Politiken och själva innehållet som feminismen står för när det gäller jämlikhet kommer att fortsätta.

- Men det finns ju alltid bakslag. Utvecklingen är inte given. Slaget för mänskliga rättigheter är aldrig vunnet, för det är det jag menar att feminism är. Vi måste fortsätta slåss för jämlikhet.

Vi är inte feminister:

Vi är feminister:

Så ställer sig 11 av de 20 viktigaste opinionsbildarna år 2000, enligt tidskriften DSM, till feminism. Övriga nio har inte uttalat sig.

FAKTA/Feminism

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM