Hej då, Barbie

Nu är det actionbrudar som gäller

1 av 2
Barbie och Lara Croft, spelad av Angelina Jolie. Filmen Tomb Raider har sverigepremiär i juni.
RELATIONER

Säg adjö till Barbie-söta och snälla flickor. Nu är tiden inne för de hårdhänta brudarna.

I filmen Tomb Raider slåss Lara Croft med de riktigt tuffa killarna – och ger dem vad de tål.

Men en kaxig kvinnlig karaktär har knappast fria tyglar.

- De måste vara bildsköna, befinna sig i blickfånget, och på så sätt är de fortfarande underordnade männen, säger Hillevi Ganetz, medieforskare på Linköpings universitet.

I dag ska kvinnan vara aktiv, grov i munnen och ha skinn på näsan. Åtminstone i filmens värld.

Charlies Änglar och Buffy och Vampyrerna är två publikframgångar med konceptet ”tuffa tjejer”. Snart kommer även filmen om tv-spelshjältinnan Lara Croft i Tomb Raider.

Enligt medieforskaren Hillevi Ganetz, medieforskare på Linköpings universitet, avspeglar det kvinnans allt mer aktiva roll i samhället.
Forskare: kvinnor ska vara tuffa, men de får inte se ut hur som helst

- Nu är kvinnor inte bara hemmafruar, utan har flyttat fram sina positioner. De tar befälet och tar för sig. Det måste exempelvis en chef göra, säger hon.

Förändrat kvinnoideal

Nyhetsbyrån AP skriver att ”alla fått upp ögonen för den nya trenden, från forskare inom populärkultur till varumärkesföretag”.

- För tio år sedan var kvinnoidealet smalt, gulligt, fogligt, nästan androgynt. I dag är det nästan motsatsen – sunt, starkt och atletiskt, säger Cassie Ederer, vd på Convergence Mediagroup, ett företag som utvecklar produkter för ungdomar.

Kvinnor ska vara tuffa - och snygga

Men den tuffa tjejen är inget nytt fenomen inom film. På 80-talet brottades Sigourney Weaver med utomjordingar i Alien och Linda Hamilton bekämpade Arnold Schwarznegger i Terminator.

- Tuffa kvinnor som slåss lika bra som män har funnits länge. Men mitt intryck är att de måste hålla sig inom de etablerade ramarna. De får inte se ut hur som helst, utan måste vara snygga, säger Hillevi Ganetz.

”Det är perverst”

Timothy Shary, som forskar i hur ungdomar framställs på film, berättar att han blev bekymrad efter att ha sett Crouching Tiger, Hidden Dragon, en film om kvinnliga krigare. Salongen var full av män som ”hejade på när tjejer slogs med tjejer”.

- Det är perverst, på ett sätt. Slagsmålen är inte så blodiga, men det är ändå frågan om en viss dragning åt fysiskt våld och konflikt, säger Timothy Shary till AP.

Det finns även en oro över unga flickor kan uppmuntras att slåss och bli mer aggressiva. Men det tror inte Hillevi Ganetz:

- Då måste det till en massa andra faktorer. Undersökningar visar att det endast är socialt utsatta grupper som efterliknar våldsamt beteende på film, säger hon.

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM