Kanske borde stjälande svenskar också utvisas?

RELATIONER
Dan Panas, 32, är journalist på Aftonbladet.

Humanism är universell.

Gränser är nationella.

Hur får EU ihop det nu när en human flyktingpolitik ska formuleras?

Inte alls.

Förmodligen försöker man inte ens.

Flyktingar är i dag inte jämlikar med medborgarna i de flyktingmottagande länderna. Deras liv är helt enkelt inte lika mycket värda.

En flykting som söker asyl i Sverige och gör sig skyldig till stöld skickas förmodligen tillbaka till hemlandet där hans liv är i fara. En svensk som begår samma brott i Sverige döms däremot troligen inte till döden.

- Jamen, flyktingarna ska vara jävligt tacksamma att vi vill ta hand om dem. De borde fatta att om de inte sköter sig så får de skylla sig själva, tänker du kanske.

Låt mig då ställa en motfråga:

Är det inte lika rimligt att en svensk begriper att han inte ska stjäla? Är det inte till och med extremt rimligt med tanke på att hans släkt bott här i hundratals år och att lagar om stöld är ännu äldre.

Ändå begås stölder i Sverige. Svenskar måste vara otroligt korkade som inte begriper bättre efter alla dessa år. Kanske borde stjälande svenskar också utvisas? Nej, naturligtvis inte. För svenskar är mer värda. Det är den signalen vår flyktingpolicy skickar till medborgarna. Och tacka sedan fan för att vi har rasism i landet.

Tanken att flyktingpolitik är till för att rädda liv är död. Regeln tycks i stället vara att rädda liv på personer vi tycker om.

Sverige ska inte vara en Noaks ark som bara de bästa exemplaren får åka med.

För det är definitivt inte humanism.

Det är bara eländigt.

Och tyvärr är "det humana landet Sverige" bara en illusion.