Margareta Winberg:

Man kan inte vara hemma med barnen åravis

RELATIONER

Jämställdhetsminister Margareta Winberg har målet klart. Föräldraledigheten ska delas lika – trots att långt ifrån alla mammor vill gå tillbaka till jobbet redan efter ett halvår.

Foto: Ralf Bergman
Margareta Winberg

– Jag tycker det var glädjande att så många som 38 procent av kvinnorna i er Sifo-undersökning ville att papporna skulle ta halva ledigheten, säger Margareta Winberg.

– Undersökningen visar att vårt opinionsarbete har lönat sig och vi kommer att fortsätta på den vägen, säger Margareta Winberg.

n Kan inte pappornas låga uttag av ledighet vara ett tecken på att många mammor vill vara hemma mer än ett halvår, att de tycker det är mysigt att vara med sin bebis?

– Skulle inte papporna också tycka att det var mysigt att vara hemma? Barn behöver både en närvarande mamma och pappa, säger Margareta Winberg.

Sifo-undersökningen visar att kvinnor med LO-jobb vill dela med sig mindre av föräldraledigheten än kvinnor som har TCO- eller Saco-jobb.

Vore det inte bättre att försöka få bort den uppdelningen av arbetsmarknaden där kvinnor ofta har dåligt betalda och slitiga jobb än att satsa på opinionsarbete mot männen?

– Det är två olika frågor. Barnets bästa är det viktiga, inte hur mamman har det på arbetet.

– Rätten till heltidsjobb är också oerhört viktig. Göran Persson lovade ju i sitt första maj-tal att det skulle bli verklighet 2005. Då blir det färre kvinnor som stannar hemma på grund av att de har en mycket lägre lön, säger Margareta Winberg.

Kan man tänka sig en utbyggd föräldraförsäkring så att både mamman och pappan kan vara hemma längre än ett halvår?

– Det blir ju ytterligare en pappamånad nästa år – och det tycker

jag är bra, säger Margareta Winberg.

– Vi lär komma ännu lite högre. En del talar om 18 månader men jag är ingen stor anhängare av det. Man kan inte gå hemma åravis. Då kommer man på efterkälken på jobbet.

Borde man inte kunna vara borta längre tid och ändå kunna göra karriär?

– En del företag låter ju barnlediga ta hem en dator för att de

ska kunna följa med vad som händer via mejl. De får också gå på vidareutbildning, fester med mera för att inte tappa kontakten men

i vissa yrken är det svårt att vara borta så länge, säger Margareta Winberg.

Jon Hansson