Parförhållandet -det mest eftertraktade?

RELATIONER
Foto: Hasse Eriksson
Åsa Moberg är journalist och författare.

Balans är ett eftertraktat tillstånd, inte minst psykiskt. I Sverige är det namnet på en förening för patienter med manodepressiv sjukdom vid S:t Görans sjukhus i Stockholm (www.foreningenbalans.nu). På norska är ”Balanse” (www.balanse.no) det nya namnet på en intressant tidskrift som tidigare hette Psykisk Helse.

Den tar upp psykisk hälsa och psykiska sjukdomar ur alla tänkbara vinklar och den vänder sig till fackfolk, patienter, anhöriga, ja alla intresserade. Här finns en intervju med den Sverigeaktuella sociologiprofessorn Eva Lundgren, som flydde hit från Norge för 12 år sedan när hon blivit utmobbad från den norska universitetsvärlden.

Det står inte varför, men jag vill minnas att hon då hade presenterat sin studie över hur mycket kvinnomisshandel som utövades av djupt religiösa kristna norrmän.

Många tog illa upp när det stod klart att religiös fundamentalism är sig skrämmande lik oavsett religionens namn. Eva Lundgren räddades av ett erbjudande från Uppsala universitet. Hon berättar om hur hon knäcktes när bråket började och allt stöd försvann: ”Jag förstod inte hur farligt det är att vara helt ensam. Jag förlorade självförtroendet helt. Psykologen sa att hon skulle försöka få mig upp på knä, så att jag kunde krypa till Sverige. Mer än så kunde vi inte hoppas på.”

Men när hon väl kom till Sverige vände det, tankarna började fungera igen. Efter en stressreaktion på alltför stor arbetsbelastning kom ett erbjudande om att bli gästprofessor vid universitetet i New York ett år. Att vara annorlunda betraktades som en tillgång där: ”Jag tog fram alla sidor av mig själv som jag skäms över hemma. Där kunde jag gestikulera, prata högt, tala mycket och synas.”

I Sverige håller Eva Lundgren lägre profil, men helt obemärkt passerar det inte när man presenterar siffror på att 46 procent av svenska kvinnor blivit utsatta för våld, eller hot om våld, av män och 56 procent blivit sexuellt trakasserade. Som hon sa i Dagens Eko förra veckan hotar detta svenskars bild av jämställdheten, drömmen att det bara skulle vara ett fåtal män som utövar våld mot kvinnor: ”46 procent av kvinnorna kan knappast ha blivit slagna eller hotade av 3 procent av männen.”

Hennes nästa forskningsprojekt gäller kärleksparet: ”Jag ägnar mig åt fältstudier av par ute. Ser du två som sitter på restaurang och har det helt urtrist tillsammans kan du vara säker på att det är ett par... Ändå är parförhållandet det mest eftertraktade av allt.”

”Ingen forskare har hittills riktat sökarljuset mot paret. Det är närmast en helig ko”, säger Eva Lundgren, som själv är särbo med en konservativ affärsman i London. Resultatet av parstudier är något att se fram emot.

ARTIKELN HANDLAR OM