Så får du dina pensionspengar att växa – snabbt!

RELATIONER

Trygghetsekonomen Anna Allerstrand ger dig en snabb väg till en bättre pension.

1. Öppna valpaketet och bli inte rädd för all ny information. Kontakta någon som kan något om fonder eller ta del av information från media.

2. Vilka fonder ska jag välja = vilken typ av person är jag? Testa dig själv! På Aftonbladet Kvinna finns ett test som du kan göra för att ta reda på vilken typ du är och vilka fonder som passar dig.

3. Vilken förvaltare ska jag välja? Fondförvaltaren är den som förvaltar dina pensionspengar. Välj någon som du har förtroende för. Titta längst bak i katalogen, där är alla listade och prata med någon som har koll på olika förvaltare.

4. Titta bara på de typer av fonder i katalogen som du är intresserad av. Vill du placera dina pengar i utländska högriskfonder kolla bara dessa i katalogen, annars drunknar du lätt i all information. Om du står och väljer mellan två likvärdiga fonder välj den med lägst avgift. Avgiften varierar och det finns inget samband mellan kvalitet och pris.

5. När du har valt, sätt upp en lapp med de fonder du valt och kolla då och då. På så sätt blir du mer intresserad och får bättre koll på vilken pension du får. Förhoppningsvis blir du sporrad till att överlag förbättra din ekonomiska situation.

ARTIKELN HANDLAR OM