Ingela Thalén:

Ekonomin är alltid väldigt viktig-men det hänger på pappans vilja

RELATIONER

Socialförsäkringsminister Ingela Thalén har en annan åsikt än Riksförsäkringsverkets forskare.

– Det är uppenbart att ekonomin har stor betydelse för hur man delar på ledigheten, säger Ingela Thalén.

Foto: Henry Lundholm
Barnvänlig? Ingela Thalén och socialdemokraterna vill höja taket i föräldraförsäkringen till 30 667 kronor i månaden. Det vill även vänsterpartiet och folkpartiet. ”Det är hur höjningen ska finansieras som är knuten”, säger hon.

Det gäller definitivt när någon i familjen har en inkomst som ligger över taket, anser ministern.

- Det blir fler saker som spelar in när inkomsterna ligger under taket. Då har också inställningen på jobbet, utbildning och hur det ser ut runtomkring betydelse men ekonomin är alltid väldigt viktig.

En utredning från förra året visade att par där hon och han tjänade olika mycket delar mer lika på föräldraledigheten än par som hade mer likartade löner - trots att det blir dyrare.

Talar inte det mot att ekonomin är viktig för hur man delar?

- Det finns flera olika förklaringar till att det blir så. Det hänger på information, utbildning, värderingar men det är uppenbart att när pappan, för det är ju oftast han, har en lön över taket så faller hans andel av föräldraledigheten ganska ordentligt, säger Ingela Thalén.

- Allmänt sett så hänger det på pappans vilja och förmåga om han ska ta en större del. Förlorar han mycket pengar på att stanna hemma så gör han inte det. Därför spelar taket en så stor roll.

Var ska taket ligga?

- Vi har bedömt att 368 000 kronor om året är en rimlig nivå.

Kan ni tänka er att slopa det helt?

- Nej, inte nu.

FAKTA/Så mycket kostar det att vara hemma med barn för sex olika par - efter skatt