Veckans boktips

RELATIONER

Två kärlekar

av Ha Jin

Forum

ca 292 kr

Det nya och gamla Kina speglas i denna vemodiga kärleksroman om en läkare och en sjuksköterska som får vänta i 18 år innan de kan gifta sig och leva ut sina känslor. Detta för att mannen tvingats in i ett resonemangsäktenskap i unga år. Hustrun bor långt borta i en liten by på landet och följer strängt uråldriga traditioner. Boken, som belönats med prestigefyllda utmärkelser, är välskriven och fascinerande och man inser att människan är sig ganska lik, oavsett kultur.

27 sekundmeter, snö

av Kjerstin Göransson-Ljungman

Bonniers

ca 147 kr

Jag var 14 år när jag läste min första deckare: ”Tio små negerpojkar” av Agatha Christie. Den var oerhört spännande. Det är lite av samma stämning i denna svenska klassiker från 1939. 12 skidåkare blir överraskade av en storm och tvingas övernatta i en stuga högt uppe på fjället. Morgonen därpå hittas en av deltagarna mördad. Eftersom de är isolerade från omvärlden måste gärningsmannen vara en av dem. Så sker ett mord till och paniken och ångesten griper omkring sig.

Onåd

av J M Coetzee

Månpocket

ca 59:50 kr

Obeveklig och glasklar, grym och enastående. En vit universitetslärare i Kapstaden avskedas från sitt arbete efter ett förhållande med en elev. Han söker upp sin dotter som bor på en nedgången lantgård. En kväll blir hon överfallen och våldtagen av tre svarta män. Men hon går inte till polisen – som ensam, vit kvinna i en svart omgivning är hon helt utlämnad. En mörk skildring av dagens Sydafrika, där maktförhållandena ändrats och smärtsamma omprövningar väntar.

Klädd för döden

av Donna Leon

Månpocket

ca 59:50 kr

Venedig i augusti. Hettan klibbar, från kanalerna stiger vämjeliga lukter. En man i kvinnokläder hittas mördad och kommissarie Brunetti tvingas ändra sina semesterplaner. Liket är dock ingen prostituerad transvestit utan en högt uppsatt bankdirektör. En sinnrik och underhållande kriminalroman, som kritiskt granskar det italienska samhället och alla dess osynliga maktkonstellationer. Rättvisan ligger länge illa till men den skipas till slut.

Hundra år av mode

av Kate Mulvey & Melissa

Richards Historiska

media

ca 400 kr

Det går över, sa jag till pappa när jag vacklade i väg på skoldans i skor med höga stilettklackar, helveckad kjol med fyra stärkta underkjolar, tupperat hår, lösögonfransar och sminkpasta på läpparna. Det var på 60-talet och man skulle se ut så då. De flesta av oss påverkas av modets växlingar, vare sig vi vill det eller inte. I detta praktverk skildras skiftande stilideal från 1890 till 2000 och det är en ren fröjd att läsa de initierade texterna och se på alla underbara bilder.