Nä, Winberg – vi föräldrar vill välja själva

Aftonbladets läsare är överens: Staten ska inte lägga sig i hur en familj delar upp föräldraledigheten

RELATIONER

Vi vill bestämma själva, Margareta Winberg! Aftonbladets läsare rasar mot jämställdhetsministerns strävan att vi ska dela lika på föräldraledigheten.

– Staten ska inte bestämma över uppdelningen.

Foto: Ralf Bergman

Kvinnas artikelserie om föräldraledighet har fått känslorna att svalla hos svenska folket och åsikterna mellan föräldrarna och politikerna går isär.

Margareta Winberg, fackförbund och opinionsbildare anser att det bästa är att dela lika på föräldraledigheten mellan mamman och pappan.

Men inte ens hälften av kvinnorna i Aftonbladet Kvinnas Sifo-undersökning bland svenska kvinnor under 45 år håller med. Den visade att mammor med små barn var minst villiga att släppa ifrån sig föräldraledighet till sina män. Och kvinnor med LO-jobb ville dela med sig minst ledighet till pappan.

Undersökningen visade också att svenska mammor tar ut en större del av ledigheten med småbarnen även när familjen skulle tjäna ekonomiskt på att pappan var hemma.

Barnpsykoterapeut May Nilsson anser att barnets behov av att knyta an till en vårdnadshavare måste få styra.

– Det finns risk för att de vuxnas rättvisekrav styr i stället för barnens behov, säger hon.

Margareta Winberg tycker inte att en utbyggd föräldraförsäkring är en bra lösning som skulle göra att både mamman och pappan kan få mer tid hemma med barnet.

– Man kan inte gå hemma åravis. Då kommer man på efterkälken på jobbet, säger hon.

Något som fick Aftonbladets läsare att reagera. De anser också att de är vuxna nog att bestämma själva över hur föräldraledigheten ska fördelas mellan dem. Det ska inte staten styra över.

Fotnot: Margareta Winberg har inte velat besvara kritiken.

Katarina Lagerwall