De är för folkliga för folket

Kungabarnens "vanliga" livsstil hotar den norska monarkin

RELATIONER

Det svenska hovet slåss om titlar.

I Norge är hela monarkin i svajning. På själva 17:e maj.

Norrmännen tycker inte att kungligheterna är tillräckligt kungliga.

Foto: AP
Prins Haakon och hans sambo Mette-Marit lever ett mer vardagligt liv än tidigare regenter. Det sägs vara en av orsakerna till att stödet för monarkin har minskat kraftigt i Norge.

I Norge har en häftig debatt om monarkin blossat upp. En debatt som till stor del handlar om de unga kungligas livsstil.

- Folk har starka åsikter om ifall de uppför sig kungligt nog, eller om de är för folkliga, säger Liv Berit Tessem, hovreporter på tidningen Aftenposten i Norge.

Det är framförallt kronprinsen Haakons och prinsessan Märta-Louises kärleksliv som det norska folket retat upp sig på. Efter att prins Haakons kom tillbaka från studier i USA läckte det så småningom ut att han hade en affär med den ensamstående mamman Mette-Marit. När paret blev sambo blev det folkstorm.

- Att bo ihop utan att vara gifta hade ingen kunglig gjort förr. Dessutom är det något som kyrkan avråder ifrån.

Paret gav efter för pressen och förlovade sig. När allt lugnat ner sig kom nästa chock för det norska folket: systern Märta-Louises nya kärlek, Ari Behn, författare av boken "Trist som fan."

- Han har smeknamnet "svärsonen från helvetet". Han uppför sig definitivt inte som kungligheter ska.

Många, speciellt de äldre, har också retat upp sig på att Haakon gett sig in i samhällsdebatten och uttalat sig i frågor som rör invandrare och homosexuella.

- Han är en väldigt typisk representant för sin generation och är väldigt tolerant liksom många i den åldern.

- Samtidigt frågar sig folk om man kan vara mot monarki, för att vår kronprins lever som ungdomar lever mest.

Ett flertal partier i norska stortinget vill att en författningskommission som tillsatts inför 200-års- jubileet av den norska grundlagen 2014 också utreder frågan om republik. En organisation som arbetar för att göra Norge till republik har startat och fått stort gensvar.

Norge införde monarki via en folkomröstning 1905 på initiativ av en dansk prins. I en opinionsundersökning säger 51 procent av det norska folket att de vill ha en folkomröstning om monarkin.

- Vissa säger att folket har bestämt att vi ska ha monarki och då ska vi också ta ställning till om vi ska ta bort det, säger Liv Berit Tessem.

I dag firar Norge sin nationaldag och kronprinsens trolovade Mette-Marit ska vinka från slottsbalkongen för första gången. En symboliskt viktigt händelse. Kanske kan hon med hjälp av hatt och handskar visa sig tillräckligt kunglig för att omvända några nyblivna republikaner.

TESTA SJÄLV/Hur folklig är den svenska kungafamiljen?

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM