Ingen vill betala för ett kungahus utan skandaler

RELATIONER
Krönikör: Arne Höök, 44, är biträdande redaktör för Aftonbladet/Kvinna.

Äntligen! Äntligen gör kungen rätt!

Jag kan förstås inte avgöra om en amerikansk advokat ljuger eller talar sanning om kung Carl Gustafs besök på sexklubb. Än mindre kan jag avgöra huruvida hovet mörkar eller är utsatt för en förtalskampanj.

Men det spelar ingen roll - äntligen gör kungen rätt.

Läs artikeln nedan om hur den norska monarkin spårat ur: all glans och kunglig pompa är borta, det står en air av stekt bacon och konsumkasse runt prins Haakon och Mette-Marit. Norrmännen rasar med rätta, vem vill ha och betala för en kung som kunde varit ens fattige granne? Engelsmännen har förstått det här. Drottning Elzsabeth är en av nationens rikaste och skäms inte för det, prinsar och prinsessor lever rövarliv på Rivieran och fina skidorter, gifter sig, skiljer sig och vänstrar friskt.

En som fattade galoppen än bättre var salig kejsar Bokassa i Centralafrika. Som äkta negerkung blev han förstås aldrig bjuden till Drottningholm, men han visste hur man gör sig synlig ändå. Inför kröningen stal Bokassa lönerna från alla statsanställda för att betala tronen, och partyt, förlåt uttrycket, gick fan i mig inte av för hackor. En fjärdedel av rikets BNP det året satsades på festen.

Det är att vara kung. Till och med en till ytan så liten kung som den sorgligt bortgånge Hussein av Jordanien visste det.

Så jag gråter med norrmännen och jublar för första gången i livet över kung Carl Gustaf. Äntligen en skandal i den stora stilen. Äntligen en kung som skapar rubriker och gör rätt för apanaget.

Och skulle det vara så illa att han faktiskt HAR varit på porrklubb, och blir avsatt, så kan han tänka på ett av de klokaste visdomsord jag någonsin hört: "Hellre ett fiasko i den stora stilen än en räcka tarvliga små misslyckanden."