335 000 kronor till feministiska grupper i grundskolan

RELATIONER

Idag fick 67 grupper i Sveriges grundskolor stöd av regeringen till bildandet av feministiska grupper. De 67 grupperna fick totalt 335 000, vilket innebär 5000 kronor per grupp.

– Jättekul, då kan vi starta en feministisk linje på vår skola till hösten, säger Tove Bournonville som går i sjunde klass på Vimarskolan, Vimmerby, en av de skolor som fått stöd till bildandet av feministiska grupper.

Förr har bara gymnasielever fått tillgång till detta stöd, men nu får även grundskoleelever ansöka om bidraget.

Ansökningarna, cirka 80 stycken, har kommit från elever som går i andra klass och uppåt och det har funnits många olika förslag på feministiskt arbete. Allt från retorik- och argumentationsteknik ur ett genusperspektiv till att bli medveten om könsroller genom att titta på film.

– Jag ska gå med min klass och titta på bio, kolla vilka könsroller som finns och se vad eleverna kan dra för slutsatser om könsroller i samhället. Det är inte så många i dag som ser att det finns så fasta rollstrukturer, säger Kicki Schewenius som är lärare för årskurs 6-7 på Nyköpings Friskola.

– Det blir spännande att se resultatet av de många feministgrupper som nu kommer att bildas. Jag är övertygad om att vi på sikt kommer att se stora effekter av detta arbete, säger Margareta Winberg, jämställdhetsminister.

Kicki Schewenius hoppas att jämställdheten på Nyköpings Friskola kommer att öka.

- Om man vill förändra något måste man först bli medveten om det och jag vill försöka göra mina elever medvetna om jämställdhet.

I följande grundskolor får elever stöd till bildandet av feministgrupper:

Karin Schmidt