– Vi skulle alla kunna döda

Fångarna har gett Minette Walters insikter i en ny värld

RELATIONER

Minette Walters är fascinerad av det mest förbjudna, det sista tabut, som bara ytterst få vågar bryta mot – att mörda en annan människa.

– Du kan aldrig ge någon livet tillbaka. Döden är oåterkallelig. Det verkliga straffet för mördare är att de måste leva vidare med den insikten, säger hon.

Foto: Peter Van Den Berg
”Att vara mamma är också en bra träning för en blivande deckarförfattare”, säger Minette Walters.

Minette Walters böcker har översatts till 30 språk, sålts i miljonupplagor och blivit framgångsrika tv-serier. Nyligen utkom hennes senaste roman ”Ormars skepnad” på svenska. Det är en berättelse om en svart kvinna som hittas död på en gata i västra London, sörjd och saknad av ingen. Utom en grannfru, som kommer att ägna de närmaste 20 åren av sitt liv åt att ta reda på vad som verkligen hände. Och visar sig ha mycket personliga motiv till sitt handlande.

– Tanken att rättvisa inte skipas automatiskt, att du måste slåss för att få den gör mig rasande. För några år sedan mördades en svart pojke i England av ett ungdomsgäng. Polisen ansträngde sig inte för att få tag på förövarna, trots att de visste vilka de misstänkta var. Pojkens föräldrar har kämpat för hans sak och uppnått en moralisk rättvisa, men inte en juridisk.

– Döda människor har inga röster. De måste ha någon annan som slåss för dem. Och vem slåss för ett ensamt, oälskat offer?

Minette Walters är djupt engagerad i rättsfrågor, har studerat kriminologi och under många år besökt fångar i fängelset i Winchester. Fångar som aldrig annars skulle få något besök och som gett henne insikter i en helt ny värld – och i ett helt annat språk.

– Varje människa har sin version av sanningen. Och du kan aldrig vara säker på om en människa talar sanning eller ljuger. Det enda du kan göra är att tro. Och du tror lättare att en människa talar sanning om ni har samma bakgrund och värderingar.

– Vi har alla svarta, dolda sidor inom oss och kapacitet att döda. De flesta av oss kan behärska våra känslor innan vi går för långt. Ett litet fåtal klarar det inte. Överlagda mord är väldigt sällsynta, de flesta är begångna i hastigt mod.

Kvinnor spelar en framträdande roll i Minette Walters böcker.

– Jag växte upp med spänningsböcker och redan som barn var jag irriterad över att de manliga hjältarna alltid kunde simma trehundra meter under vattnet och besegra fem maskerade motståndare. Medan de bleka, svaga kvinnorna bara var till besvär. Så redan i min första bok bestämde jag att kvinnorna i mina böcker skulle kunna kämpa på egen hand, precis som de flesta av oss har fått göra.

Själv har hon lyckats tjäna så mycket pengar på sitt författarskap att hon köpt en stor herrgård utanför Dorchester i sydvästra England. Karriären inledde hon som journalist på Women’s Weekly samtidigt som hon skrev kärleksnoveller under pseudonym.

– Att vara mamma är också en bra träning för en blivande deckarförfattare. Då är man van att ha många trådar i huvudet, tvingas utveckla sin fantasi och lär sig analysera problem.

Själv har hon två söner och är gift med Alec, som är företagskonsult.

Finns det någonting i hennes egen värld som skrämmer henne?

– Jag har bestämt mig för att inte vara rädd. Vore jag det skulle jag inte kunna leva det liv jag lever. Då skulle jag hela tiden oroa mig för att någon skulle bryta sig in i mitt hus. Jag försöker ta saker som de kommer.

– Fast jag är rädd för att bli kastad i backen av en häst eftersom det gör ont. Det har hänt mig flera gånger. Jag tror jag har för korta ben för att bli en god ryttare.

FAKTA/Minette Walters

TRE SVAR från Minette

Ingalill Mosander