"Tröjorna gör att tjejer blir sexobjekt"

Ungcentern kritiserar klädföretaget Vero Modas senaste modenyck

RELATIONER

Centerungdomarna hann inte ens bojkotta: tröjorna med trycket "Fuck me, I"m good" åker ur Vero Modas butiker.

- Det låg absolut inget allvar bakom, säger vd Majbritt Nywall.

Foto: Henry Lundholm
Skådespelerskan Suzanne Reuter hade på sig en av de nu bojkottade tröjorna när hon delade ut privatteatrarnas pris "Guldmasken" på Cirkus häromkvällen.

Sedan några veckor har Vero Moda sålt tröjor med bland annat texten "Fuck me I"m famous" och "Fuck me I"m good". Tröjorna är av märket Only som riktar sig till unga tjejer. Centerpartiets ungdomsförbund har ifrågasatt budskapen på tröjorna hos företaget som äger butikskedjan Vero Moda.

- Det här är ett slag i ansiktet mot alla unga tjejer som arbetar för jämställdhet. Det leder till att tjejer blir sexobjekt. Vad skulle det stå på en tröja för killar? Born to rape? säger ordförande Malin Svensson.

Malin Svensson tycker att den kvinnliga vd:n för Vero Moda, borde veta bättre än att släppa ut tröjorna på marknaden.

Majbritt Nywall, vd på Bestseller Sverige som äger Vero Moda, beklagar att tröjorna missuppfattats och säger att det inte var meningen att någon skulle ta illa vid sig.

- Tröjorna var gjorda på skämt för medvetna unga kvinnor som vill vara lite kaxiga - som killar.

T-tröjorna har funnits att köpa hos 11 av de 80 Vero Moda-butikerna i Sverige. Flera av de butiker som Kvinna har pratat med valde att inte köpa in dem.

- Nej, det blev lite väl magstarkt, säger man till exempel på Vero Moda i Vällingby.

Tillsammans med de privata butiker som också beställt tröjorna har de funnits att köpa på 20 ställen. Nu har Bestseller beslutat att ta tillbaka alla tröjor med ordet "Fuck" på.

Kvar blir tröjorna med trycket "Try me tiger", "In your dreams" och "What are you staring at?"

Har tröjorna sålt bra?

- På en del ställen tror jag. Det är många som säljer tröjor med liknande tryck på just nu. Jag fick höra att skådespelerskan Suzanne Reuter hade en i teve häromdagen, säger Majbritt Nywall.

Eva-Lotta Eriksson