”Jag vill gå på internat som Harry Potter”

Böckerna har gett privatskolorna ett nytt uppsving

1 av 2 | Foto: PETER VAN DEN BERG
RELATIONER

London Internatskolan i England är på uppsving efter en tynande tillvaro. Nu skickas återigen 7-åringar hemifrån för att bildas och härdas på fina skolor.

Orsak? Skyll på Harry Potter - världens mest kände internatskoleelev!

De engelska internatskolorna, som under 20 år varit på kraftig tillbakagång, har plötsligt fått ett oväntat uppsving. Orsaken tros vara att antalet engelska familjer där mamman jobbar heltid har ökat. Familjen får mindre tid att ta hand om barnen och ökade inkomster, vilket gör att man har råd med de saftiga internatskoleavgifterna.

Dessutom har J.K. Rowlings nya bok om internatskoleeleven Harry Potter, som närmast har kultstatus i England, gjort att det nu är många barn som själva propsar på att få åka på internatskola.

Vad ser de engelska föräldrarna för fördelar med internatskolor?

Kim Ricks, 39, har fyra barn som är mellan fem och elva år gamla. Alla ska gå på internatskola. Först på tur är dottern Georgie, 11.

- Internatskolor passar inte för alla, men för barn som är aktiva, starka och krävande är det perfekt, tycker jag.

- Personalen är van vid barn i den här åldern och jag tror att de i många fall är bättre på att hantera svåra situationer än vad föräldrar är. Jag tror också att barn som går på internatskola uppskattar familjen mer. Som förälder slipper jag också den dagliga stressen av att köra alla till olika skolor och aktiviteter. När man träffas på helgen har alla tid med varandra och det blir kvalitet på umgänget.

- Visst blir det ovant att inte ha henne i huset, men Georgie närmar sig ju puberteten och det är en krävande tid. Jag längtar faktiskt efter att slippa alla bråk vi har nu.

Bo Mallinson, 33, har två pojkar som ska börja på internatskola när de blir 11.

- Jag kommer att längta efter dem, men barnen har möjlighet att få en fantastisk utbildning och samtidigt lära sig att bli oberoende och få vänner för livet.

Bo gick själv på internatskola när hon var yngre. En av hennes skolkompisar, Tina Cristerna, 34, har fattat ett annat beslut för sina två barn Arabella, 5 och Henry, 3.

- Jag vill inte att de ska känna samma klump i magen som jag känner när jag kommer till en flygplats. Då påminns jag om när jag tog farväl av min mamma och jag visste att det skulle dröja flera månader tills vi sågs igen. Det gjorde ont i magen de första tre-fyra dagarna på skolan.

När det nu dessutom ryktas att Madonna bestämt sig för att låta sin dotter Lourdes gå på den ansedda Cheltenham Ladies" College blir kanske internatskolor det trendiga sättet att utbilda sig.

FAKTA/Svenska internat

Vem är Harry Potter?

Bakgrund /Brittiska internat- skolor

Malin Amethier