Finnes: jobb Sökes: folk utan barn

Ny undersökning från HTF visar skrämmande siffror om föräldraskap och arbetsliv

RELATIONER

Jobb och barn. En näst intill omöjlig kombination.

Det visar en undersökning som tjänstemannaförbundet HTF gjort.

- Vi visste om att det var eländigt, men det är kusligt att se det på pränt, säger Bengt Olsson, vice ordförande i HTF.

Foto: Rikard laving
Vill du ha ett jobb - eller bara behålla det du har? Då är det bäst att varken ha barn eller vilja skaffa. Det visar en ny undersökning av HTF.

I undersökningen säger hälften av alla kvinnor att de tycker att det är ganska eller mycket svårt att kombinera föräldraskap och arbetsliv. Bland dem som inte har barn är siffran högre.

- Det är skrämmande att de som inte har barn ser sådana svårigheter. Var finns då viljan att skaffa barn? säger Bengt Olsson.

Svenska Gallup har intervjuat 1 000 medlemmar i HTF mellan 19 och 39 år på uppdrag av HTF. Var sjätte kvinna anser att de missgynnats av sin graviditet. Kvinnorna har blivit uppsagda, inte fått sin provanställning förlängd, haft ingen eller sämre löneökning eller gått miste om en befordran.

Undersökningen visar också att en tredjedel av kvinnorna på en anställningsintervju fått frågan om de tänker skaffa barn. Av männen är det en av tio.

En av femton kvinnor har också tvingats lova att de inte tänker skaffa barn.

- Det är skrämmande siffror. Tittar man i undersökningen så planerar nästan alla att skaffa barn, så varför fråga? Det är bara att ta för givet att alla tänker skaffa barn, säger Bengt Olsson.

Av de medlemmar som i dag inte har barn svarade 7 av 10 att de säkert tänkte skaffa barn. I åldersgruppen 19 till 31 år svarade nästan alla, 95 procent, att de kommer att skaffa barn.

Själv anser Bengt Olsson att frågan borde förbjudas.

- Det enklaste vore att besluta genom lag att man inte får ställa de frågorna. Arbetsgivaren har inte med det att göra, säger han.

HTF har tre förslag för att göra arbetslivet mer barnvänligt:

Korta arbetstiden.

Höja föräldraförsäkringstaket.

Skaffa fler fasta anställningar.

- På 90-talet försökte man slå i oss svenskar att ungdomar inte ville ha fasta jobb. Men det var en myt. Vi har svart på vitt att unga vill ha trygg anställning innan de skaffar barn.

För kvinnorna är det den näst viktigaste anledningen till att man väntar med att skaffa barn.

HTF vill också höja föräldraförsäkringen.

- Om kvinnor är borta ett och ett halvt år och männen tio dagar, vilka blir mer synliga på arbetsplatsen? Eftersom männen tjänar mer skulle en höjning få dem att stanna hemma mer.

Kvinna/Sifo har gjort en undersökning som visar att kvinnor inte vill dela med sig av föräldraledigheten. Hur kommenterar du det?

- Ja, då tycker jag kvinnorna får göra en attitydförändring och dela med sig, både för sin egen skull och för att ge männen en chans.

Bengt Olsson anser att arbetslivet blir mer och mer omänskligt.

- Nästa steg är att ställa frågan på intervjun om man har någon sjukdom i släkten.

- Ett mänskligt arbetsliv tillåter att man kan kombinera barn med arbetsliv. Och det tycker jag att vi måste ha och att vi har råd till.

FAKTA/ Aftonbladets kampanj

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM