Varning, i dag mår jag orange!

Plopparnas färg visar personalens humör

RELATIONER

Orange plopp: grrr!

Blå plopp: på topp!

På företaget Competenta i Luleå börjar personalen morgnarna med att visa vilket humör de är på.

Foto: Alf Lindbergh
Just den här dagen känner sig Robert Karlsson på Competenta grön. Han tycker att kommunikationen har blivit mycket bättre sedan humörbarometern infördes.

Här går inte medarbetarna och smygtjurar, och ingen behöver riskera att få en utskällning av någon kollega som utåt sett verkar vara på topphumör. Inte sedan humörbarometern kom upp.

Det är tidningen Chef som uppmärksammat den tavla där personalen markerar om de är ute på jobb eller var de håller hus - och där finns också "humörplopparna". Varje person sätter upp en plopp bredvid sitt namn, för att visa hur han eller hon känner sig just den dagen.

Blå betyder att allt är utmärkt. Grön: Allt är okej. Gul: Sådär eller hyfsat, lite hängig. Orange: Varning - ledsen eller arg, prata helst inte med mig!

- Vi ville förbättra den interna kommunikationen. Vi tänkte att det finns många saker som påverkar en, även sådant som inte händer på kontoret. Man kan ha missat bussen, bränt något på spisen eller bråkat hemma - och så är man skitförbannad och tar ut det på sina kollegor. För att de ska slippa undra "Har jag gjort något fel?" så ser alla direkt på tavlan att den arga personen har satt orange. Då vet man. Det är ett enkelt sätt att få koll på läget i organisationen, säger Robert Karlsson, med den lite udda titeln "kunskapare", till Aftonbladet Kvinna.

Det finns också andra fördelar, menar han:

- Dels kan man våga fråga varandra hur det är: "Jag ser att du är orange i dag, har det hänt någonting?" Dels får man verkligen ta ställning till hur man känner sig: "Är det verkligen lönt att vara så förbannad som jag är i dag?"

Det går bra att ändra ploppfärg under dagen. Kanske det eländiga dataproblemet löser sig, eller så känns morgongrälet plötsligt futtigt. Den orange ploppen kommer sällan upp. När den väl gör det resonerar personalen så att det kanske är lika bra att gå hem. Enligt Robert Karlsson tycker alla att humörbarometern är rolig och bra.

Vad händer om man är jättearg på en speciell kollega - sätter man orange plopp och ritar en pil mot den personens namn då?

- Ha ha, nej, man drar inga pilar. Men i stället för att någon är arg och de andra undrar varför, kan man gå fram och fråga vad det beror på. Kanske kommer det då fram något, och man får igång diskussionen.

Vad har du själv för plopp i dag?

- Grönt, i dag känns det bra.

FAKTA/Företaget Competenta

Cecilia Gustavsson