Tuff brud i ny förpackning

Fotografen Katrin Jakobsen såg sin väninna förvandlas när hon satte på sig brudklänningen – nu ställer hon ut bilderna

1 av 3
RELATIONER

Kvinnor som precis ska gifta sig.

I bilen på väg till kyrkan.

I provrummet och i sovrummet.

– Det finns så många vackra och omedvetna rörelser jag vill visa, som när kvinnan tar på sig en brudklänning, säger fotografen och journalisten Katrin Jakobsen.

I en liten lokal på Östermalm som en gång varit skönhetssalong invigdes galleriets första utställning, ”Bruderi”, i förra veckan.

Idén till bilderna uppstod när kompisen skulle gifta sig och Katrin blev ombedd att fotografera bröllopet. Det ville hon – men bara om hon själv fick bestämma hur bilderna skulle se ut.

Med en gammal metod som tar två dagar, skapades ett motiv på bomullstyg. Det påminner snarare om en Zorn-tavla, skissat med blyerts än om ett fotografi.

– Min kompis som är en tuff kvinna med starka ledarskapsegenskaper blev helt plötsligt, i sin brudklänning, som en vacker gammalmodig flicka. Det var så intressant att se den förändringen och känslan förstärktes av att lägga bilden på tyg, säger Katrin.

Hon blev så nöjd med bilden att hon fortsatte att ta fler brudbilder. Och på utställningen hänger nu motiv på kvinnor i anslutning till själva bröllopet, i bilen, i provrummet, i sovrummet, i kyrkan och i ett rum där en halvklädd kvinna svarar i telefonen när blivande mannen ringer.

Förutom motiven så fascineras hon av metoden, som kan beskrivas som en blandning av teknik och rena penseldrag.

I taket hänger en klassisk brudklänning. Men den är inte hennes. När Katrin skulle gifta sig var hon gravid så hon sydde sin egen klänning och vigseln var borgerlig.

– Mitt allra sämsta bröllopsminne är faktiskt från mitt eget bröllop. Eftersom jag var gravid var jag tvungen att springa på toaletten hela tiden. Jag lyckades stoppa in klänningen i underbyxorna, och ingen sa någonting förrän mormor sprang fram precis innan vi skulle säga ja.

Temat ”Bruderi” är en ordlek.

– I Tyskland är vi lite friare att leka med orden, tycker jag. Här står ”Bruderi” för brud, brodyr och broderi. Jag vill ge en känsla av lekfullhet, säger Katrin.

Den här gången handlar motiven om rörelser när kvinnorna klär på sig. I nästa projekt får vi se när kvinnor tar av sig.

– Det finns inget vackrare än när en kvinna tar av sig bh:n och ännu vackrare när hon är lite mullig.

Utställningen pågår fram till den 10 juni.

FAKTA/Allt fler gifter sig i Sverige

Ulrika Nandra

ARTIKELN HANDLAR OM