12 år efter sjätte klass - så gick det

Vuxenlivet blev inte vad tolvåringarna drömde om

1 av 8 | Foto: BO ELFVING
RELATIONER

– Det bästa är min son

Maria-José Gajardo, 24.

Då: Ville bli försvarsadvokat och bo med en kompis i Stockholm. Hon skulle ha en Ford Escort, cabriolet. Hon skulle gå på disco med kompisen och sin kille. Han skulle ha brunt hår, bruna ögon, vara mellanlång och nästan lika gammal som hon själv. Hon ville gärna gå på restaurang Gondolen och äta.

Efter ytterligare två år skulle hon och pojkvännen gifta sig och ha barn.

I dag: Maria-José är mammaledig och bor i Bandhagen, Stockholm, med sin son Felipe, tio månader. Efter gymnasiet jobbade hon i detaljhandeln. Därefter blev hon arbetslös och åkte till Chile, där hon är född. Efter ett och ett halvt år blev hon gravid och åkte tillbaka hit. Pappan är kvar i Chile, men tänker söka sig till Sverige (och han är ganska lik Maria-Josés dåvarande ideal).

- Jag är nöjd med mitt liv. Det bästa är min son! Jag vill inte bli försvarsadvokat längre - det verkar jobbigt att sitta och försvara personer som är skyldiga till brott. I stället vill jag plugga grafisk design. Jag blev intresserad av det när jag jobbade på tryckeri i Chile. Och jag vill gärna bo där igen.

Hon har ingen bil eller körkort, och hon vill inte gifta sig:

- Nej, för det ligger i släkten att skilja sig, alla på min pappas sida har gjort det. Kärleken kan finnas ändå.

– Jag är nöjd med mitt liv

Viktor Thorell, 24.

Då: Ville jobba som kock på ett lyxhotell på Hawaii och tjäna massor av "lakan". Hans tjej skulle vara 1,75 centimeter lång, ha grönbruna ögon och långt, permanentat hår. Han skulle surfa och köra en Lamborghini. Drömhuset var en femrummare med swimmingpool och havsutsikt.

I dag: Viktor lagar en del mat hemma, men till yrket är han systemadministratör. Han tjänar i alla fall ganska bra med "lakan", säger han och skrattar åt uttrycket.

- Jag kommer ihåg att det var lite nära att jag gick en kockskola, men jag trivs jättebra med att jobba med datorer. Att resa och arbeta utomlands är fortfarande en dröm och det är inte kört än. Jag har hittills inte varit utanför Europa. Men jag tror att det blir av i höst, kanske blir det Västindien eller Madagaskar.

Och jag kan fortfarande tänka mig att bo utomlands, helst i Sydamerika. Möjligheten finns på sikt - jag skulle kunna åka runt och göra installationer på datorer.

Viktor bor med sin tjej och katt i en etta på Södermalm i Stockholm. Idealen har ändrats: hans flickvän är blond, 1,65 lång med rakt hår och blå ögon. Något körkort har det inte blivit ännu, men det kanske han tar i framtiden.

- Jag är nöjd med mitt liv i dag. Men jag tycker att tiden går fort, den bara rinner i väg.

– Chevan blev en Volvo kombi

Jonathan Eshed, 24.

Då: Drömmen var att bli brandsoldat, och dessutom ville han gärna bli fotograf och fotografera djur. Han ville bo i en stor villa i en förort. Intill skulle det ligga en älv och en bra flugfiskesjö eftersom flugfiske var hans hobby. Han ville ha en stor Cheva och en häst.

I dag: Intresset för djur och natur har hängt med upp i åldern.

- Jag kommer ihåg att jag var lite udda när jag var mindre, att åka ut själv på flugfiske var väl inte så vanligt... Men friluftsliv är fortfarande mitt största intresse, även om jag hellre ägnar mig åt vanligt fiske. Och jag bor faktiskt i en stor villa utanför Uppsala, vid en sjö, berättar Jonathan.

Han tycker fortfarande att brandsoldat verkar vara ett roligt jobb, men han har under åren jobbat med unga som har det svårt i stället. Först som behandlingsassistent vid socialtjänsten, sedan på specialskola. Vid sidan av det har han drivit ett eget företag under ett år. Han har en ö som unga får komma till på läger med mera. Nu tänker han satsa på det på heltid.

- Jag är helnöjd med mitt liv, säger Jonathan, som också hunnit med att bli sambo och har två små pojkar på två och sex år.

Chevan blev dock en Volvo kombi, och hästen lyser med sin frånvaro.

– Att bli lärare är det bästa jag gjort

Maria Klasson, 25.

Då: Ville jobba som barnläkare på Danderyds sjukhus och designa kläder på fritiden för att sälja till små boutiquer. Hon ville bo i en trea i Stockholm, men slutmålet var att köpa en villa någonstans i Sverige om hon hade råd. Hon ville bli tillsammans med en snäll kille med humor. En katt och två undulater stod på önskelistan.

I dag: Lite stämmer - Maria har flyttat till Karlstad och nästa plan är att flytta till hus på landet, som hon drömde om redan i sexan. Hennes kille är snäll och har väldigt mycket humor, enligt Maria. I sommar gifter de sig. Maria brukar fortfarande sy ibland, men det stora projektet är ett lapptäcke och inte kläder. Hon ska jobba med barn som hon tänkt. Men inte som läkare utan lärare. Hon studerar till det nu och har redan prövat på yrket.

- Det är det bästa jag gjort, och jag kände direkt att det är rätt för mig. Jag gillar det sociala umgänget med barnen. Någon gång skulle det vara roligt att ha ett hem för barn som behöver komma bort över sommaren.

Husdjursplanerna blev det inte mycket med, Maria är nämligen allergisk.

- Annars är jag väldigt nöjd med hur allt blivit!

FAKTA/1989