- Chefen gav bort mitt jobb

Efter 20 år på Pharmarcia får ekonomen Ana kopiera papper

RELATIONER

Ana har jobbat på Pharmacia i 20 år.

En dag kom en yngre kollega och berättade att hon skulle ta över Anas jobb.

Det var kulmen på flera års mobbning.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
"Det finns så många vackra ord i svenska lagar. Men vad hjälper de om de inte används?" säger Ana som kämpar för att få behålla sitt ekonomarbete i Pharmacia.

En annan dag blev Ana lämnad ensam på kontoret. Av växeltelefonisten fick hon reda på att hela avdelningen var på konferens. Ana var den enda som inte var inbjuden. Två händelser av många som gjort att hon känt sig diskriminerad av sin närmaste chef sedan mitten av 1990-talet.

Droppen var när hon fick reda på att hon skulle byta jobb med en yngre kollega - efter att ha lärt upp henne.

Som redovisningsekonom på läkemedelsföretaget Pharmacia i Stockholm var Ana ansvarig för bolagets balans, bokslut och årsredovisning. I grunden har hon en ekonomisk examen från Stockholms universitet.

Det nya jobbet bestod av kopiering, sortering, fakturering och arkivering.

- Jag har inte pluggat och tagit studiemedel för att kopiera. De tror att jag är dum för att jag är från ett annat land.

Hon kommer ursprungligen från ett afrikanskt land och kom till Sverige när hon var 22 år. Hon hävdar att hon blivit diskriminerad på grund av sin bakgrund.

Efter ett tag slutade även hennes arbetskamrater att prata med henne. Hon blev utfryst, av rädsla för chefen, menar Ana.

- Ingen vet hur det är. Att gå förbi människor du tyckte om utan att växla ett ord, att äta lunch ensam varje dag, säger hon med tårar i ögonen.

Problemen gjorde att hon låg sömnlös på nätterna och grät. Stressen och oron satte sig i lederna som svullnade upp. I dag har hon fått diagnosen reumatism.

- Jag höll allt inombords så länge. Det har kostat mig min hälsa.

Hon visar resultatlistan från ett femkilometerslopp från 1995.

- Då var jag helt frisk, se på mig nu, säger hon och pekar på de stödförband hon har runt handlederna.

Just nu pågår förhandlingar mellan hennes fackförbund Svenska industritjänstemannaförbundet, Sif, och Pharmacia genom SAF, Svenska arbetsgivarförbundet.

- Vi hoppas på att komma överens. Men gör vi inte det kommer vi att gå till Arbetsdomstolen, säger Harriet Johnsdotter, ombudsman på Sif.

- Vi förnekar bestämt att det handlar om någon etnisk diskriminering. Det är en organisatorisk förändring. Hennes befattning försvann och det hade den gjort oavsett vem som suttit där, säger Peter Kancans, förhandlare för Pharmacia.

Han anser att Anas sätt att arbeta - att göra allt från ax till limpa - är otidsenligt. Arbetet ska delas på fler personer.

Tycker du att arbetet hon erbjudits är likvärdigt?

- Ja. Dessutom har vi gett henne möjlighet att växa i sin befattning.

Ana själv vill gå vidare så långt hon kan.

- Min chef har tagit mitt människovärde. Om jag tillåter det kommer samma sak att hända andra.

Fotnot: Ana heter egentligen något annat.

FAKTA/Så många mobbas på jobbet

Christina Larsson