Veckans boktips

RELATIONER

Varje vecka ger Aftonbladets bokexpert Ingalill Mosander boktips. Den här veckan handlar böckerna om mat och dryck.

Barbecue

En livsfilosofi

Ica bokförlag

ca 252 kr

Det är mycket lättare att umgås på sommaren. Man kan vara utomhus och ungarna kan röra sig fritt. Och så kan man grilla – denna amerikanska tradition som gör det möjligt att träffas utan att det behöver vara så märkvärdigt. Vill man utöka repertoaren från marinerad fläskkarré och korv är detta den perfekta inspirationskällan. Vad sägs om grillade chilipeppar fyllda med getost? Eller svärtade pilgrimsmusslor? För att inte tala om gorgonzolagrillade ostron?

Vegetariskt från Marocko

av Kirsten Skaarup

Ica bokförlag

ca 227 kr

Galna kosjukan har i alla fall haft det goda med sig att allt fler börjar upptäcka att vegetarisk mat inte alls bara är råkost och groddar. Men det är tidskrävande att lära sig

laga mat på ett nytt sätt. Varför inte ta en del av semestern i anspråk? Testa till exempel det marockanska köket, som har kallats världens mest sensuella och innehåller mängder av läckra, smakrika vegetariska rätter. Och alla ingredienserna finns numera att köpa i närmaste lanthandel.

Vinguide för vanligt folk

av Nadja C Martinsson

Semic

ca 149 kr

Korkskruven går sönder och ingen granne är hemma. Leta rätt på en trägalge, gänga ur kroken, skruva ned den i korken med en skruvmejsel och dra sen ut korken med en tång. Lätt som en plätt! Och bara ett av alla förträffliga tips som finns i denna enkla, matnyttiga handbok. Du får lära dig det mest elementära om olika druvsorter, vad som passar till vad, om temperaturer, luftning och förvaring. Och varför vissa viner betecknas som ”smöriga” eller ”livliga”.

Festen kan börja

Ica bokförlag

ca 272 kr

Ska du ha cocktailparty? Låt toner av Burt Bacharach ljuda i bakgrunden. Italiensk buffé serveras lämpligen till Dean Martins ”That’s amore” eller varför inte en opera av Puccini? Fin familjemiddag? Överraska med saxofonisten John Coltrane. Vilken strålande idé att tipsa om stämningsskapande festmusik!

På köpet får du också massor av goda, fullt genomförbara recept, tips på dukning, drinkar och andra idéer som du kan ha stor nytta av när du ska ha kalas.

Vägarnas bästa 2002

av Mikael Mölstad

och Bengt Frithiofsson

Prisma

ca 205 kr

Sverige är fantastiskt! Det gäller bara att hitta alla smultronställen och med den här boken i handskfacket är det ingen risk att du hamnar fel. Den är oumbärlig för alla bilister som inte nöjer sig med fettdrypande hamburgare och svettiga pommes frites. Författarna har ätit sig igenom de 650 mest prisvärda krogarna landet runt, de tipsar om sevärdheter, gårdsbutiker och andra guldkorn som kan förvandla semesterresan till en oförglömlig upplevelse.