Gubb-klubb!

1 av 3 | Foto: Lars Rosengren
Percy Barnevik
RELATIONER

Stenungsund har besök: mytomspunna Bilderberggruppen träffas till hemligt möte.

Deltagarna är drygt 100, mest inflytelserika politiker och företagsledare. Och män.

– En bisarr upplevelse, säger Mona Sahlin.

Mona Sahlin var med på Bilderberggruppens årliga möte i Toronto 1996. Men hon säger att hon inte inte skulle vilja vara med igen.

– Som offentlig person tyckte jag inte om att vara med i ett sammanhang där man inte kan prata om det efteråt. Steget till koppleri är så litet. Informella grupper där makthavare träffas utan insyn är demokratiskt tvivelaktiga.

Varför är man så hemlighetsfull kring mötet?

– Ingen citeras i protokollen och poängen med det är att makthavare från olika länder ska kunna prata öppet och ställa frågor om vad som helst utan att verka dumma och oinsatta. Det är förstås både på gott och ont.

Också deltagarlistan är hemlig in i det sista men det verkar vara mycket få kvinnor som deltar på mötet?

– Ja, jag minns att vi satt och fnissade på en av luncherna. Det var bordsplacering och alla kvinnorna fick sitta vid honnörsbordet. Det var den nederländska drottningen och den spanska, och så jag och en annan affärskvinna. Alltså fyra kvinnor bara – ingen överväldigande kvinnlig representation.

– Som jag minns det var jag och företagskvinnan de enda kvinnorna som sa något. Det var en bisarr upplevelse. Och vi två var de enda som pratade om kvinnofrågor.

Vad talade du om?

– Det diskuterades hur man skulle kunna förändra sammansättningen av män och kvinnor i olika åldrar på företagen.

– Jag tog upp och förklarade för företagarna att de måste tänka om när det gäller vilka man anställer. ”För när ni anställer så väljer ni bort kvinnor som har barn eller som tänker skaffa.” sa jag.

FAKTA/Bilderberggruppen

Eva-Lotta Eriksson