Låt mamma vara ifred på mors dag

Kvinna tipsar om presenter till småbarns- och tonårsmamman

1 av 4 | Foto: Sanna Sjöswärd
Britta Kaufmann 80, pensionär.
RELATIONER

Hur gör du mamma glad på mors dag? Med en blomma och ett kort? Eller inte alls för att det är ett kommersiellt jippo?

Fel, fel, fel. Skruva i idélampan och öppna plånboken. Ge mamma en dag hon inte glömmer.

Redan de gamla grekerna visste att fira sina mödrar. På våren ställde man till med fest för Rhea, gudarnas moder. I Sverige började man fira mors dag 1919. Seden kom från USA importerad av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg. Tanken var att mor skulle bjudas på morgonkaffe, hedras med blommor, en gåva och få vila från hushållsarbete. Men dagens svenska mödrar kan inte skryta med att de får någon direkt vila eller uppskattning för sitt slit. När Kvinna gick ut på stan och frågade hur de brukar uppvaktas av sina barn på mors dag visade svaren på en skrämmande fantasilöshet. Inte alls, möjligen med ett kort och en blomma eller ”barnen brukar ringa”. Suck...

Varför inte ta tillfället i akt och hitta på något kul, annorlunda eller speciellt för din mamma? För det är hon väl värd?

Så här gör du mamma glad om du är:

Småbarn: Att få en egen stund är småbarnsmammans bästa present. Ge henne en picknick-korg med en god bok och tid för sig själv eller ordna en kväll med väninnorna på krogen.

Skolbarn: Att ge mamma en hjälpande hand är aldrig fel. Klipp gräset, tvätta hennes bil, städa ditt rum eller varför inte dammsuga hela huset?

Tonåring: Här är det kommunikation som gäller. Gå upp före klockan 12 och umgås med mamma hela dagen. Svara med mer än ett ord när hon frågar hur du mår, vad du gör och vart du ska.

Fattig student: Att resa är dyrt. Varför inte bjuda hem mamma till dig istället. Ta henne på en guidad gratistur genom din studentkorridor. Visa henne att du visst äter ordentligt – låt korridorkompisarna skramla till maten.

Karriärist: Visst har du råd att skämma bort mamma ordentligt. Ta med henne på Spa, en lyxrestaurang eller en weekendresa till någon av Europas huvudstäder.

Fyrtiotalist: Klart du har tid för din åldriga mamma. Maka plats i almanackan och spendera dagen med att strosa med henne i parken. Lova också att ringa en gång i veckan – och håll det.

Har du varit med om någon rolig mors dag?

FAKTA/Mors dag

Katarina Lagerwall

ARTIKELN HANDLAR OM