Förbud för pedofiler att chatta

Brittiskt lagförslag ska hindra förövare att kontakta nya offer

RELATIONER

Misstänkta pedofiler förbjuds att chatta på nätet.

Det är ett nytt kontroversiellt lagförslag i Storbritannien.

Genom lagförslaget vill brittiska inrikesdepartementet sätta stopp för sexbrottslingar som låtsas vara barn eller tonåringar i syfte att möta nya offer. Detta genom att bannlysa dem från chattsidorna.

Tanken är att barn, föräldrar och polis ska anmäla personen om de misstänker att han utger sig för att vara någon annan. Därefter kan en domstol förbjuda personen att gå in på chattar på internet.

Om personer bryter mot förbudet riskerar han eller hon upp till fem års fängelse.

Jörgen Lindeberg, polisinspektör i Rikskriminalens grupp mot sexuella övergrepp på barn, uppmuntrar alla förslag som ska skydda barn från pedofiler. Men han är skeptisk till om förslaget kan fungera i praktiken.

- Att de tar kontakt med barnen via internet är ett växande problem och det är bra att man försöker göra något åt det. Men problemet är hur man ska kunna ertappa dem.

- Jag kan inte se hur det rent praktiskt skulle gå att kontrollera.

Lagförslaget är kontroversiellt eftersom personen inte gjort sig skyldig till det brott han eller hon fälls för, utan bara har uppsåt.

I Sverige kan man redan i dag dömas för att ha uppsåt, men då krävs förmodligen något mer än att chatta under falskt namn, tror Jörgen Lindeberg.

- Att tänka är inte brottsligt, men att sätta planerna i verket för att snärja ett barn är det. Om chattandet går över i sexuellt ofredande är det straffbart.

Men även om det är svårt att fälla någon för brottet kan det ändå finnas en mening med att kriminalisera brottet, menar han.

- Genom lagen gör samhället en markering att det är brottsligt.

Christina Larsson