Maria och Erik har statistiken emot sig – men de får hjälp fyra gånger om året

RELATIONER

De vill hålla ihop livet ut.

Därför går Maria, 34, och Erik Lundin, 39, på kärleksvårdande samtal en gång i kvartalet.

Foto: Lars Dahlström

Maria Laurell-Lundin och Erik Lundin bor i en vackert belägen släktgård med utsikt över sjön Siljan. Båda har varit gifta tidigare. Maria var bara 19 år när hon gifte sig första gången och 23 när hon separerade. Inga barn.

Fem år senare träffade hon Erik.

– Det var grannpojken. Vi hade känt varandra hela livet. Men jag upptäckte honom inte förrän då.

På tre år hände mycket i Marias liv. Hon flyttade till Eriks stora släktgård, blev styvmamma till hans tre barn, gifte sig och fick två egna barn.

– När jag blev gravid förstod jag inte hur jag skulle få ihop allt. Vi hade statistiken emot oss redan när vi träffades. Den säger att det är svårare att få andra äktenskapet att hålla.

Maken föreslog lösningen: familjerådgivning. Det var fyra år sedan och de går fortfarande på samtal.

– De flesta kommer när det blir kris. Vi går för att det INTE ska bli kris. Många undrade vad vi gjorde där, vi var ju så kära och lyckliga, säger Maria Lundin.

– Men vi vill vårda vårt äktenskap för att det ska

klara alla påfrestningar som en familj utsätts för i dag.

– För oss är det verkligen rådgivning. Inte krishantering. Och friskvård, inte sjukvård. Det är heller inte begränsat till parrelationen, utan kretsar kring hela familjen och hur vi hanterar olika familjesituationer.

Nu tar plötsligt Erik telefonluren och bryter in för att uppmana alla förlägna pappor att våga sig på professionell familjerådgivning.

– Det är ofta karlar som inte vågar gå på sådana här inrättningar. Karlar har ju alltid svårare att prata, man tänker att man ska klara allt på egen hand. Men jag vill slå ett slag för detta, om man får vara lite missionär. Det är inga märkvärdigheter.

Maria Lundin rekommenderar alla par att gå i samtal för att hålla kommunikationen vid liv och förebygga skilsmässa.

– Äktenskapsbesiktning en gång om året vore bra, säger hon.

Mary Mårtensson

ARTIKELN HANDLAR OM