"Vanliga morsor är inte hjälpta av glamour"

Fembarns-
mamman Unni Drougge till storms mot den nya sexifieringen av mammarollen - det är bara radikal politik som kan få kvinnor att föda

1 av 4
Glamourmamma 1. Victoria "Posh Spice" Adams.
RELATIONER

Nu när till och med Madonna gått och blivit tvåbarnsmorsa kan vi se en våg av glittrig babylycka välla ur tryckpressarna. Det är på modet att bli mor, åtminstone i celebriteternas rampljus.

Under välvilliga applåder exponerades Regina Lunds och Dominika Peczynskis magnifika grossesser. Äntligen! tycktes alla utropa. Äntligen blev det folk av dem också.

Men folk är väl just vad dessa glamourmammor inte blev. De upphöjdes i stället till overkliga ikoner.

Småbarnsmammorna Sofia Eriksson, Agneta Sjödin, Pernilla Wahlgren, Katerina Janouch och Ellinor Persson sänder ut glada feel good-vibbar och dessa supersexiga, framgångsrika, välklädda (eller avklädda), ekonomiskt resursstarka och vackert leende damer ger det behagliga intrycket att barnen endast berikat deras tillvaro.

Längre bort från spyor, snor, kiss&bajs, ryggvärk och sömnbrist går det väl knappt att komma. Men det är så det ser ut för de flesta praktiskt klädda mammor som rullar barnvagn. Tröttheten knastrar i ögon och öron. Och de frågar inte efter gala och Gucci. De hade säkert nöjt sig med en tupplur då och då och kanske ynnesten att få vara ifred en stund.

Skulle en industriarbetare vara så utsläpad som den genomsnittliga småbarnsmamman, då hade fackombuden slagit larm.

Ser man det hela historiskt kan man nog konstatera större likheter mellan forna tiders mammor och Madonna än mellan Madonna och dagens vardagsmammor.

Visserligen har Madonna de hjälpande händerna på lönelistan, men förut fanns det alltid andra kvinnor i närheten av de unga mödrarna som både avlastade och erbjöd

goda råd. Det är med andra ord en ganska ny företeelse att låta mamma och barn vara så hänvisade åt bara varandra.

Politikerna tycks förvånade över att kvinnor i Europa ligger så lågt med barnalstrandet. Borde de inte i stället vara förbluffade över att barn överhuvudtaget föds i ett samhälle där priset för att bli mamma är sämre förutsättningar på arbetsmarknaden, taskig ekonomi, ihållande trötthet och hög risk att hamna i skilsmässostatistiken (de flesta skilsmässor i barnfamiljer har sin grogrund i första barnets första år).

Skälet till att kvinnor helt

avstår, skjuter upp eller drar ner på sitt barnafödande handlar om sund självbevarelsedrift och omtanke om de ofödda små liven.

Och tjusiga reportage om de framgångsrika glamourmammorna lär knappast förändra den verkliga mammans vardag.

Det kan bara radikala

politiska reformer göra.

Var har vi dem?

Jeanette och Hillevi: Ge oss gratis kollo till barnen, Göran Persson

Hur ofta hör man talas om en arbetsdag som börjar 05.00 och slutar 21.00? Utan lediga helger. Knappt ens en toapaus.

Jo, sånt är livet för vanliga svenska småbarnsmammor.

Författaren och filmaren Marianne Ahrne, 61, är en av dem som låtit sitt liv formas av beslutet att avstå från egna barn.

”Jag har inte ångrat min barnlöshet”

Författaren och filmaren Marianne Ahrne, 61, är en av dem som låtit sitt liv formas av beslutet att avstå från egna barn.

FAKTA/Majoriteten av mammorna dubbelarbetar

Unni Drougge

ARTIKELN HANDLAR OM