Nej!

Lär dig använda ordet som ger dig frid, sparar dina pengar - och kanske räddar ditt liv

RELATIONER

Känner du dig stressad?

Är kollapsen nära av att du kryssar mellan examensfester, fotbollsavslutningar och dagishämtningar samtidigt som chefen ber dig jobba över allt oftare?

Det finns en lösning. Lär

dig säga:

- Nej!

Foto: Björn Lindahl
Kan du inte skrika? Nödlögner och tvärnobbar är också helt okej i jakten på makten över din tid. Bilden är arrangerad.

Tillfällena är många när man säger ja fast man egentligen vill säga nej. Exempelvis när någon vill låna pengar, chefen ber dig jobba över, till inbjudningar, barn, släkt och vänner eller krävande människor. "Nej" är ett litet ord som inte tar lång tid att uttala - men varför är det då så oerhört svårt att få fram?

- På arbetet är det en ängslan att inte räcka till och privat

för att man vill vara till lags och ställa upp, säger Kim

Fröde, stresskonsult och

föreläsare.

- Sedan är det status att vara engagerad och ha många bollar

i luften. Men det går bara att hålla igång ett begränsat antal innan kroppen säger ifrån och stresssymptom som trötthet, minnesluckor och koncentrationssvårigheter

visar sig.

Kan man dö av att ha

för mycket att göra?

- Absolut! Kombinationen av att ha för mycket att göra och att inte kunna säga nej innebär en extrem belastning som i värsta fall kan leda till döden. Men även om man inte dör ger stress allvarliga skador och det kan ta lång tid att återhämta sig.

Kim Fröde menar att stress är ett samhällsproblem och att vi alla måste börja ändra attityd och göra en livsstilsförändring.

Alla kan sluta stressa. Det handlar bara om att bestämma sig, ungefär som att sluta röka.

- Sänk kraven och lär dig slå dank. Det betyder att lära sig konsten att göra vad som faller en in just då och leva utan att planera så mycket.

- Jag brukar kalla det för dubbelsidig filofaxi när människor har kalendern sprängfylld

både för jobbet och privat.

Och alla kan lära sig konsten att säga nej, i alla fall enligt författarna Patti Breitman och Connie Hatch i boken "Säg nej med gott samvete". Att säga nej betyder enligt författarna inte att sluta vara tillmötesgående och ställa upp för nära och kära utan att slippa tillfredsställa alla andra utom sig själv. Att säga nej hindrar omvärlden från att lägga beslag på din tid, besparar dig utgifter och talar om att du inte låter dig utnyttjas.

SÄGA NEJ/Så lär du dig

3 sätt att stressa av

Katarina Lagerwall