Wow! Här sitter jag och duger

RELATIONER
Terri Eriksson, 27, krönikör och partyprinsessa.

Du träffar din bästa väninna för första gången på flera månader, men du glömmer bort att fråga hur hon mår eftersom ni bara pratar om att ni vill ha kroppar som Madonnas.

Du blir bjuden på middag, men istället för att glädjas räknar du kalorierna.

När du har sex går det mesta av din koncentration åt till att dra in magen.

På seminariet antecknar du inte. Du grämer dig över lakritsglassen du nyss åt.

Grattis, du är i bantningsträsket. Skitkul, eller hur?

Ärligt talat, tänk på all den tid och energi som gått åt till fullkomligt meningslös och onödig fettångest, melondieter och ännu mera ångest och självförakt när melondieten abrupt brutits med en påse bullar. Tänk vad du kunde ha gjort med den tiden. Du kunde ha lyssnat på människor och blivit en riktigt god vän. Du kunde ha läst hundratals böcker (som inte är skrivna av Elizabeth Taylor och handlar om hennes bantning som för övrigt misslyckades). Du kunde ägnat tiden åt att bejaka dig själv, dansa på bord, höja Sveriges BNP med elva procent, måla tavlor, läsa filmvetenskap, engagera dig i Amnesty International, bränna porrtidningar, kyssa grodor och prinsar och allt annat som gör livet värt att leva. Kort sagt; du kunde ha blivit en lyckligare och mer intelligent människa. Och framförallt kunde du ha ätit med glädje och njutning. Nu finns inte den här tiden och den kommer aldrig tillbaka, för du har sumpat den till förmån för äckliga bantningssopprecept.

Det känns väl bra?

Men jag har en schysst nyhet: Det finns tid kvar åt dig i framtiden. Och får jag rekommendera dig något så tycker jag du ska använda den till något annat än att låta orden DU ÄR FET som ständigt fladdrar omkring i ditt bakhuvud dominera ditt liv.

Nu är det inte så enkelt att allt är ditt fel. Den som ständigt matas med bilder av att den ideala kvinnan är smal, solbränd och personlighetslös har ju svårt att stå på sig i sin blekfeta verklighet. Det är ett enormt samhällsproblem att en massa människor, oftast av det kvinnliga könet, går omkring och har ständiga komplex. Jag önskar att vi tillsammans kunde arrestera hela samhället, stämma Hennes & Mauritz, MTV och slå ner varje anledning till att människor tror att dom värderas efter sitt midjemått. Men så länge vi inte kan det så är det bara att börja med dig själv. För i slutänden blir det ju ditt problem. Så gör dig själv och världen en tjänst: sluta banta.

Luta dig tillbaka och säg:

- Wow! Här sitter jag och duger. Så har du startat en liten revolution.

Saker att göra istället för att banta: