- Svenska barn får ta för lite ansvar

1 av 3 | Foto: BÖRJE THURESSON
RELATIONER

I sina födelseländer fick de ta ansvar tidigt.

När de kom till Sverige märkte de att man behandlas som barn mycket längre.

Othman Karim, 33, och Hannah Jansson, 32, är två av dem som berättar om sina liv i kvällens "Mosaik", som handlar om uppfostran.

Othman Karim, en av programledarna för "Mosaik", kom till Sverige från Uganda som femåring. Som äldst i en syskonskara på fem fick han tidigt fungera som överhuvud för småsystrar och småbröder.

- Afrikanska barn får redan när de är sex-sju år lära sig att ta ansvar för småsyskon, och även andra yngre barn. Delvis beror det på att de vuxna måste jobba och att det inte finns dagis.

Föräldrarna skilde sig ganska tidigt, och mamman jobbade hårt för att få ihop pengar. Othmans svenska kompisar tyckte att det var jättekonstigt när han inte kunde hänga med ut för att han skulle passa sina småsyskon.

- Nu i efterhand kan jag förstå att de undrade, så är det ju inte här.

Tycker du att det var tråkigt att du inte fick vara barn längre?

- Nej, jag saknar ingenting. Det bara var så, jag tyckte det var naturligt. Det bästa var närheten. Det sitter faktiskt fortfarande i att jag ska ta hand om dem!

- Men jag kan tycka att jag fick för mycket ansvarskänsla i mig, att jag blivit fyrkantig och tråkig.

I dag har Othman tre egna barn, Leo, 6, Emma, 3, och Mimmi, 2. Men han uppfostrar inte Leo till att ansvar för de yngre.

- Jag lämnar inte honom ensam en hel dag med de andra, eller kräver att han ska byta blöjor. Men egentligen undrar jag om jag gör honom en tjänst eller en björntjänst. Å andra sidan är det inte hans ansvar, det är jag som satt dem till världen.

Othman tycker att svenska barn ofta får ta för lite ansvar för sig själva, och när han kom hit reagerade han på bristen på respekt för vuxna.

Hannah Jansson är född i Liberia. Även där uppfostras syskon till att ta hand om varandra.

Hon fick tidigt ta ansvar, och kände det som helt naturligt.

När hon fyllde sju år kom hon till Sverige som adoptivbarn, och då förändrades det:

- Plötsligt blev jag behandlad som ett litet barn igen. Det kunde bli lite jobbigt med den kulturkonflikten. Jag mognade tidigt, var mycket självständig av mig, och flyttade hemifrån redan på högstadiet.

Vad är det bästa du fick med dig från din liberiska uppfostran?

- Att ta hand om andra människor och ta mitt ansvar.

Hannah jobbar på dagis och fritis i Uppsala, och har själv barnen Sara, 12, Alexandra, 9, och Sebastian, 5.

- Jag lyssnar mycket på mina barn, och vi pratar mycket med varandra.

- Men i vissa lägen är jag sträng - när det gäller att hålla tider, ha gränser för när de ska vara inne på kvällarna och sådant. Ja, det ska vara ordning.

FAKTA/Vad gör svenska barn?

Cecilia Gustavsson