Bråken gör mor och dotter till väninnor

Ny forskning visar att grälperioderna lägger grunden för relationen

1 av 5 | Foto: MATS FOGEMAN
Bråkigt hemma? Det behöver inte vara så farligt som det kan verka. Bråken är en av del av det som bygger upp relationen till dina döttrar.
RELATIONER

- Elaka kärring!

- Envisa unge!

Många mammor och döttrar bråkar. Men ny forskning visar att efter grälperioderna kommer starka band och en god relation.

Det är något speciellt med mödrar och döttrar. Relationen kan vara komplicerad, intensiv, väninneaktig eller fientlig. Ständigt lugn är mindre vanligt.

Men även för dem som ibland har svåra konflikter så kommer bättre tider. Det visar en undersökning från Pennsylvania State University, där medelålders kvinnor och deras mödrar intervjuats.

88 procent säger att deras mamma påverkat dem positivt.

92 procent säger att deras nuvarande relation med mamman är positiv.

60 procent av vuxna kvinnor säger att de blivit mer influerade av sin mamma än av sin pappa, mot 45 procent av männen.

- Det finns ingen annan relation där parterna hanterar upprörda känslor så bra som i den mellan mor och dotter, säger filosofie doktor Karen Fingerman till Psychology Today.

Hon menar att i grunden finns ett mycket starkt band mellan mammor och döttrar. Bland annat för att kvinnor generellt klarar av en högre grad av intimitet bättre än män, och för att både mödrar och döttrar investerar mycket av sina liv i familjen.

Den mest kritiska perioden kommer ofta när dottern plötsligt upptäcker att mamman helt enkelt är en annan kvinna, med liknande problem och erfarenheter - inte någon allvetande och mäktig varelse.

Men den flicka som är van att böja sig för mammas kritik ska inte bli förvånad över om modern fortsätter att vara "mammig" långt upp i åren, och att hon själv kommer att söka mammans bekräftelse även när hon är vuxen.

- Jag har själv fortfarande hemligheter för min mamma, eftersom det finns saker om mig som jag inte vill att hon ska veta, säger Karen Fingerman.

När var er relation bäst respektive jobbigast?

Cecilia Gustavsson