Min egen P-opera

Varför jag har samma problem som min mamma hade på 70-talet?

RELATIONER
Terri Eriksson, 27, krönikör och partyprinsessa

1978 spelade proggruppen Röda Bönor in en låt som hette P-operan. Jag kan av utrymmesskäl inte återge den strålande texten i sin helhet, men den innehåller en uppräkning av diverse preventivmedel och dess biverkningar, som till exempel “av spiral fick jag blödningar som aldrig tog slut” och “av pessar blev jag stressad och miste all min lust”.

Vid det här laget borde jag ligga och skratta ihjäl mig åt den otidsenliga texten. Jag borde se plattan som ett intressant fornminne. Men så roligt får jag inte ha. För ingenting, absolut ingenting har hänt sen dess. Istället för att lättat skratta åt har haft blödningar i fem månader nu!”. “Själv har jag blivit gummiallergiker!”, “Jaså, men jag har fått stora bruna fläckar över hela kroppen, ska vi byta?”. “Mina bölder på ryggen är ju jättesnygga!. “Lyckans ost, jag har blivit suicidal av mina p-piller”. Jag har en kompis som på fullaste allvar menar att hon bytt upp sig nu när hon skaffat spiral och på kuppen fått mens i tolv dagar per månad med mer värk samt infektioner. Det säger någonting om kvalitén på andra preventivmedel.

Jag kan som icke-farmaceut ingenting om framställning av läkemedel.Men som konsument har jag svårt att förstå varför jag har samma problem som min mamma hade på 70-talet. Ska mina förmodade döttrar (jag antar att jag får hundra barn eftersom alla preventivmedel dessutom är så förbannat ineffektiva!!!) behöva dras med samma biverkningar? Och kanske även mina barnbarnsbarn? Jag känner mig lågprioriterad och det är skittrist att vara det.

Röda Bönor hade en drastisk lösning på problemet. Sången slutar med ett unisont “så slå på kuken en knut!”. Så långt vill jag inte sträcka mig (jag har aldrig gillat att knyta knutar). Men varför ska det vara så svårt att få ha sex utan att bli gravid eller få finnar? Nej fan, jag har lidit nog! Hjälp!

Kramar från Förvirrad och arg våg-73.