Gissa: Vilken är idealkroppen?

1 av 2
...eller trollkroppen med stora öron och korta ben?
RELATIONER

Avundsjuk på supermodellernas kroppsbyggnad? Var inte det. Det är du som har korta, tjocka ben och stora öron som är designad för ett långt liv.

Allt fler människor lever tills de är både 80, 90 och till och med 100 år. Livslängden förlängs i takt med att levnadsvillkoren förbättras. Men kan vi bli hur gamla som helst?

Nej, säger professor S Jay Olshansky och Bruce Carnes på Chicagos universitet och doktor Robert Butler på International Longevity Centre i New York. De menar att vår kropp inte är byggd för att kunna leva längre än vad vi gör i dag. Hur hälsosamt vi än lever.

Den ultimata kroppen för ett långt liv är fjärran dagens ideal. Om vi ska leva för att klara oss uppåt 100-årsgränsen borde vi i stället se ut som "korta, knubbiga troll".

Den kropp vi är utrustade med passerar ofta bäst före-datum innan vi faktiskt dör, konstaterar forskarna i en artikel i Scientific American som citeras av The Independent.

Kroppen förfaller snabbt när vi kommer upp i åren. Vi drabbas av höftfrakturer, trasiga ledband, åderbråck och starr. Något som lätt hade kunnat undvikas med bättre anatomi, enligt forskarna.

För att förlänga livslängden måste kroppen lutas framåt för att minska trycket på ryggradens kotor. Några extra revben förebygger diskbråck och håller organen bättre på plats. Med större hängande öron skulle även gamla mormor höra på släktmiddagarna. Dessutom behöver kroppens ben bli tjockare för att hålla bättre. Mer fett och muskler fungerar som stötdämpare som skyddar benen. Om knäna skulle kunna bändas bakåt skulle också slitaget på våra ben minska.

För att kroppen ska hålla bättre behöver mormor en krökt nacke, tjockare ben, större luft- och matstrupe och en bättre utvecklad urinblåsa.

Anatomin på dagens blåsa är för övrigt så klantigt gjord att det ser ut som ett jobb av en nybörjare, säger en av forskarna.

Om det hade varit tänkt att vi skulle leva längre, hade vi haft färre skavanker som gör oss eländiga på ålderns höst, konstaterar forskarna.

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM