SMS-sex – vår nya passion

RELATIONER

Det knappas, pillas och piper i alla vrår.

Var fjärde europé har haft sex via SMS, visar en ny undersökning.

Mobil kärlek är 2000-talets hetaste trend.

Foto: Sara Ringström
Under första halvåret 2000 skickade svenskarna 160 miljoner SMS till varandra. Tio procent skickar ett SMS om dagen.

 Många gör det. Få talar om det. Det pusslas och smusslas överallt i din närhet – hela tiden. På tåg och bussar, i affären, i krogkön, ja, till och med på din arbetsplats. Och du anar ingenting.

Det handlar om SMS. Nej, inte om S&M, om SMS – meddelandefunktionen du har på din mobiltelefon om den inte är från 1980-talet.

Att flirta, ha förspel och till och med sex via sin mobiltelefon blir allt vanligare. Välkommen till 2000-talet och tiden för mobil kärlek.

En av anledningarna till att denna nya kommunikationsform fått en sådan genomslagskraft är förmodligen att man upptäckt fördelarna med mobil kärlek och, inte att förglömma, också mobilt sex. Det kan ske vart som helst, när som helst och hur som helst. Ingen vet vad som försiggår, du slipper stationera dig framför bildskärmen och koppla upp dig på internet och du behöver heller inte ta mod till dig och säga snuskigheterna öga mot öga. Allt som krävs är ett pekfinger och en nalle. Dessutom är risken för veneriska sjukdomar minimal, om inte obefintlig.

Hur många av de skickade SMS-meddelandena som handlar om sex, flirt, förspel eller kärlek är det ingen som vet.

Företeelsen är så ny är det ännu inte ens är klart vilken lag som är tillämplig och vilken myndighet som har tillsynsansvar.

Till skillnad från cybersex och telefonsex måste du begränsa din svada när du skickar SMS. Du måste få fram det du vill säga på mellan 114 och 160 tecken. Det är nämligen vad ett SMS rymmer med dagens mobiltelefoner. Det hindrar förstås inte att du skriver en erotisk följetong, uppdelat i trettiofem SMS à 160 tecken.

Plötsligt har våra mobiltelefoner blivit vad leksakssdjuren tamagotchis var för många för några år sedan. Vi putsar och fixar med dem lika mycket som med våra glasögon eller bilar. Nästan som om de vore våra små barn.

Mobilanvändandet har gått så långt att det finns många människor som har utvecklat ett mobilberoende. Har dessa människor glömt mobilen hemma, har ett urladdat batteri eller av någon annan anledning inte är tillgänglig för sina SMS och mobilsamtal kan de, precis som andra missbrukare, få abstinens, bli irriterade, rastlösa och okoncentrerade.

Isabelle Hedander