Så blir du proffs på dejting

RELATIONER

Vi har sett stjärnorna i ”Ally McBeal” och ”Sex and the city” göra det.

Och även vi svenskar har börjat dejta.

Nu kommer boken som gör dig till en dejting-mästare!

Foto: Kalle Assbring

 Det handlar varken om att rusa in i ett förhållande eller att avspisa. Nej, dejting är ett mellanting. Att äta middag eller ta en drink med någon som verkar trevlig, en eller flera gånger. För att sakta lära känna personens styrkor och svagheter. Sedan kan man hoppa på tåget om det klickar. Eller hoppa av om det känns fel. Utan att ha dåligt samvete, för man har inte lovat bort sig till någon.

Borta är alltså tiden när man så fort som möjligt skulle hitta en lämplig man eller hustru. Nu gäller det att dejta så många som möjligt innan bröllopsklockorna ringer.

Trots att unga som gamla dejtar som aldrig förr, tycker frilansjournalisten Bella Linde att svenskarna behöver bli bättre på dejting. Därför har hon skrivit den nyutkomna ”Stora dejtingboken”, en handbok i konsten att dejta. Bokens innehåll bygger på ett gediget källmaterial – innan hon skrev den dejtade hon drygt 50 killar och intervjuade mängder av singlar.

Bella anser att många nöjer sig för lätt med dem de är tillsammans med. Och att de ofta håller fast vid en person bara för att de ”råkade bli ihop” en dag. Utan att reflektera särskilt mycket över varför de är tillsammans.

Hon tycker att man istället ska dejta så många man kan. Annars vet man inte vad man går miste om.

Att dejtingen har fått fotfäste i Sverige är inte särskilt konstigt:

– Vi har ju Baywatch i vardagsrummet och kan se precis hur amerikanerna gör.

Dessutom har internet gjort det lättare för oss svenskar att hitta blivande dejter.

Under själva dejten rekommenderar hon att man gör något tillsammans. Det kan vara allt ifrån att fiska till att gå på opera. Ett traditionellt restaurangbesök är inte heller fel. Det viktigaste är att man känner sig bekväm. En dålig dejt tycker hon är när man känner sig obekväm. När samtalsämnena är obefintliga eller då den man är ute med inte lyssnar.

– Ibland känns det bara fel direkt. Då är det ingen idé att ses igen. Andra gånger känns det genast som om man har hittat mannen i sitt liv. Fast oftast krävs det flera träffar för att man ska kunna avgöra om man ska satsa på ett förhållande eller inte.

Jacob, 28, arbetar på ett IT-företag i Stockholm. Han har dejtat flitigt de senaste åren.

Det bästa med att dejta tycker han är att det är underförstått att den man träffar är ”en potentiell partner”.

För att bli en framgångsrik dejtare, måste man ständigt leta efter någon att dejta, anser han. Och när man har spanat in en lämplig tjej ska man glömma alla klyschor:

– Inled bara konversationen med ett hej och ett leende. Om tjejen är intresserad kommer hon att le tillbaka och börja prata. Är hon inte intresserad går hon ...

Jacob brukar bjuda ut intresserade tjejer på fika, en drink eller middag. Receptet på en lyckad dejt är att fråga mycket och lyssna. Och att ge komplimanger.

– Ibland ger jag översvallande komplimanger. Då säger tjejen: ”Å vad löjlig du är”. ”Ja”, säger jag då och skrattar lite. Då tar hon åt sig lagom mycket av det jag har sagt, säger Jacob.

Ann-Kristin är 33 år och egen företagare i Stockholm. Under sina fem år som singel har hon hunnit skaffa sig en bred erfarenhet av dejting.

Antingen lär hon känna sina dejter genom dejtingsidor på internet, eller så träffar hon dem på krogen. Sedan går de ut och tar en fika, äter lunch eller middag.

– Jag vill kunna sitta och prata under en dejt. Bio är helt värdelöst, säger hon.

Hon brukar se till att en väninna ringer under dejtens gång för att ”kolla läget”. Om Ann-Kristin har det trevligt säger hon till väninnan att de ska höras senare. Om dejten är misslyckad bestämmer hon träff med väninnan, som då blir en räddande ängel.

Ibland träffar hon samma kille flera gånger. Ibland ses de bara en gång.

– Det är inte så ofta som en dejt leder till ett förhållande. Jag har en förmåga att bli kompis med mina dejter säger hon.

Så här går en amerikansk dejt till:

Minna Tunberger