Har du råd att shoppa efter 65?

RELATIONER

Trött på alla orange och blå kuvert?

Med tanke på all information om pension som dimper ned i brevlådan är det lätt att strunta i alltihop. Men gör inte det.

Ja, pensionen känns väldigt långt borta, men du kan faktiskt påverka den redan nu. Aftonbladet Kvinna och Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF pension, guidar dig genom fonddjungeln.

Foto: Per Björn
Ju tidigare du skaffar kunskap om din pension desto bättre vardag får du när du blir gammal.

Med pensionskuvertet kommer gärna ångest.

Men så behöver det inte vara.

Kom bara ihåg att det inte är något livsavgörande eller tråkigt val det handlar om, väljer du fel nu kan du alltid välja om.

Men, varför ska jag överhuvudtaget välja, kanske du undrar? Om du inte väljer placeras pengarna i premiesparfonden. Denna fond har en 42-årig man som genomsnittskund. Känner du dig som en sådan kan du strunta i att välja och sluta läsa nu. Men om du uppfattar dig som lite yngre och kvinnligare är det viktigt att du väljer. Varför? Skjuter du upp det nu är det risk för att du kommer att fortsätta fördröja valet och får på så sätt sämre avkastning på pensionspengarna. För dig som är ung kvinna är det viktigt därför att kvinnor ofta har sämre lön, jobbar oftare deltid och arbetar ofta i lågavlönade yrken, vilket ger en sämre pension. Så ta chansen och förbättra din framtida situation och bli sporrad till att löneförhandla.

Välja fonder är lika lätt som att shoppa

Antagligen har du fått ett överflöd av information från alla slags media och vet inte var du ska börja. Men lugn, vi ska hjälpa dig. Det finns ca 500 olika fonder, men bara fyra olika typer. Det är dessa du först och främst bör välja mellan. Hur gör man då det? Anna Allerstrand tycker att du ska gå tillbaka till dig själv och till vilken typ du själv är.

– Man kan jämföra premiepensionsvalet med en inköpslista, svårare än så behöver det inte vara.

Vad väljer du när du ska gå och handla? Lyxhandlar du eller köper du mest basvaror? Är det ris och pasta som gäller kanske du ska satsa mer på blandfonder, lagom-alternativet, köper du lyxigare varor så är du kanske villig att riskera mer pengar och vill placera din premiepension i aktiefonder. Du som är ung bör, hur feg du än är, inte placera pengarna i räntefonder, för de ger på lång sikt dålig avkastning.

Kolla med en kompis

– Jag föreslår att du väljer att ta del av information från den källa som passar dig bäst, om det är en tidning, tv, kompisar eller mamma spelar ingen roll, bara du får någon klarhet i vad alla krångliga ord betyder, menar Anna Allerstrand.

– När du fått informationen kan du börja tänka på vad för slags fonder du är intresserad av. Du kanske kommer fram till att du vill placera dina pensionspengar i aktiefonder utomlands. Då behöver du bara kolla på sådana fonder i katalogen, annars finns det risk för att du blir helt snurrig. När du hittat en fond som du känner dig bekväm med så kan det hända att det finns någon likvärdig fond, det är i stort sett bara avgiften som skiljer. Ta då den med lägst avgift, det finns ingen relation mellan pris och kvalitet.

När du har valt är det upp till dig att kolla dina fonder, din portfölj. Vill du följa dem dagligen kan du titta i tidningen annars kan du bestämma dig för att se hur fonderna går när du exempelvis deklarerar. En gång om året kommer du att få en rapport om hur fonderna har gått. Och du kan när som helst välja om. Går dina fonder dåligt kan du gå in på www.ppm.nu och välja nya.

Alltså: det gör ingenting om du väljer fel, se valet som ett test och en möjlighet. Det är ännu så pass lite pengar du spelar med och så långt kvar till pensionen att du inte behöver oroa dig för att göra fel val.

Spara eller shoppa? Shoppa!

Räcker då detta för att få en bra vardag på äldre dar? Vi som är unga nu kommer att få en lite sämre pension med det nya systemet så vi bör även privatspara till pensionen om vi vill ha det riktigt bra. Men ingen panik, pensionen är trots allt långt borta och väljer du mellan att köpa en tröja eller spara en hundring till pensionen så tveka inte: köp tröjan!

Du kan börja tänka på att spara när du fått fast anställning och har en tryggare ekonomisk situation.

Trots att alla sådana här val kan vara svåra och jobbiga så är det absolut bästa att ta ställning. Det är din pension det handlar om och bara du kan göra det för dig rätta valet.

Karin Schmidt