Ingalills boktips

RELATIONER

Aftonbladets bokexpert Ingalill Mosander tipsar den här veckan om bra barnböcker.

Hasse och Rune på semester

av Eva Lindström

Alfabeta

ca 98 kr

Från 5 år

Hasse och Rune har lånat en sommarstuga av en bonde. I lånet ingår även en get som ska fungera som gräsklippare. Är det semester så är det. Sol och bad, krocket, badminton, kortspel, grillning. Det är mycket de ska hinna med. Och geten deltar så gärna i aktiviteterna, vilket inte alltid är så lyckat. Men så börjar det regna och Hasse och Rune tycker synd om geten. Ska de ta in den? En nyutgåva av en bilderbok, som präglas värme, mänsklighet och milt vanvett.

Rövarnas hämnd

av Bo R Holmberg

Rabén & Sjögren

ca 168 kr

Per är tattare och utstött. Han lever i samhällets utkant med sina föräldrar och syster Helga. Hunger och förnedring dominerar deras vardag. Och rädsla. För Den Store, för rövare, för vanligt folk. En spännande, historisk roman, skriven med stark inlevelse på ett korthugget och enkelt språk. Författaren är flerfaldigt prisbelönad och tar upp ämnen som tillhör ungdomens och tonårsbokgenrens eviga frågor som vägen bort från hemmet och ut i livet.

Var bor Molly?

av Lucy Cousin

Natur och kultur

ca 95 kr

Fullkomligt bedårande, min absoluta favorit bland bilderböcker för de allra minsta. Den är gjort av stabil ytbehandlad kartong som tål både hårdhänt behandling och saft och välling. Teckningarna är roliga och mycket enkla. Men allra bäst är flikarna. På varje sida kan man lyfta på en flik och se vad som finns bakom. Det är som att leka titt-ut och lika spännande varje gång. Bor Molly i hönshuset? Lyft på fliken så får du se. Nej, där bor ju hönorna. Och så vidare.

Bajsmannen

av P Sävström

Bonnier Carlsén

ca 168 kr

Varför tycker barn att det är så vansinnigt roligt med kiss-och-bajs-humor? De skrattar nästan ihjäl sig bara man viskar de onämnbara, förbjudna orden. Följdaktligen borde den här boken vara en given succé. Den handlar en familj bestående av far, mor, storasyster och lillebror. På torsdagarna brukar de äta ärtsoppa. Och då börjar barnen tjata på sin far: Bajsmannen. Gör bajsmannen. Till slut säger far okej. Nu det handlar bara om senap men resultatet blir ändå en våldsam uppsluppenhet.

Tsatsiki och Retsina

av Moni Nilsson-Brännström

Natur och Kultur

ca 175 kr

Det känns lite sorgligt att det här sista boken om Tsatsiki, nu när man lärt känna honom , hans familj och kompisar. Jag hade velat följa honom en bit till, denne lille vardagshjälte som så effektivt lyckats nästla sig in i allas våra hjärtan. Den här gången har han fått en lillasyster och är inte helt nöjd med den nya situationen. Mamma bara gullar med henne och förväntar sig att Tsatsiki ska uppföra sig som en vuxen. Och städa sitt eget rum tex. Livet har plötsligt blivit väldigt jobbigt.

ARTIKELN HANDLAR OM