Vägra vara en hungrig brud

Terri Eriksson: Dubbelmoralen i Amelia Bröllop gör mig urförbannad

RELATIONER
Terri Eriksson, 27, skribent och partyprinsessa.

L har i ett hänryckt ögonblick råkat köpa Amelia Bröllop som ska handleda oss kvinnor på vägen mot det perfekta bröllopet.

Vi är många som brukar klaga på dubbelmoralen hos tidningar som har mumsiga recept på den ena sidan och bantningstips på den andra. Ät först – banta sen. Amelia driver konceptet ännu längre. På sidan 125 har vi tio skäl till varför du inte ska banta efter bröllopet. Vi kan läsa argument som ”bantning fungerar inte”, ”bantning gör dig inte vacker”, ”bantning är inte sexigt” (ja, DET var ju ett tungt argument!) och ”bantning kan försämra din hälsa”.

Det gäller inte före själva vigseln. Då ska vi alla, oavsett vikt, gå ner ett par storlekar. Vänder du blad till sidan 126 hittar du tre brutala bantningsrecept. Eller vad sägs om det här:

Frukost: En kopp te utan socker.

Lunch: En bit grillat kött, färsk frukt.

Middag: Inget.

Mums filibaba! Borta är råden ”bantning kan försämra din hälsa” och ”bantning kan leda till ätstörningar”. Istället har vi en liten rosa ruta med texten ”Försök bara överleva – bälga i dig vatten!” och meningar som ”Om du ska gå ner snabbt, och det ska du ju, så bör du äta uteslutande Nutrilett och ingenting annat.”.

Det är så mycket med det här som gör mig urförbannad. Jag blir arg på dubbelmoralen. Efter bröllop är bantning farligt, före är det nödvändigt. Jag blir arg på att en vacker brud är en brud som är smalare än vanligt. Vem ska man göra sig ”fin” för? Du själv kommer bara att må skit på ditt eget bröllop för att du levt på Nutrilett i två veckor, som Amelia Bröllop rekommenderar. Jag gissar att du däckar redan efter att ha tagit ett glas champagne.

Mest arg är jag för att tidningen inte ens går att använda som toapapper. Papperet är för halt och glättigt.

I pingst gifter sig en massa par. Jag gratulerar! Och hoppas att ingen har svultit sig för att duga som livspartner. För som Amelia Bröllop själv skriver (som argument för att inte banta efter bröllopet): ”Om du älskar dig själv precis som du är utstrålar du ett självförtroende och en välmåga som gör dig attraktiv.”. Just det!

Tyck till!