Skitsnack, kränkningar och påhopp

Internet - vår nya grälstuga

RELATIONER

"Struntsaker" kallas de på Datainspektionen.

De kostar hundratusentals kronor per år.

En tredjedel av internetanmälningarna rör gräl på privata hemsidor.

- Husdjursklubbarna är värst, säger Jeanna Thorslund på Datainspektionen.

Foto: Lotte Fernvall
Bilden är ett fotomontage.

Varje dag får Datainspektionen ett eller ett par klagomål från personer som känner sig kränkta av skriverier på internet.

- Nätet har blivit ett ställe där folk vädrar sina misshälligheter och smutskastar varandra. Det är så man blir matt. Det har till exempel hänt att folk har lagt in kränkande påhopp i html-koden, säger Jeanna Thorslund på Datainspektionen.

- Föreningar är suveräna på att baktala till exempel den förre ordföranden. Värst är husdjursklubbarna. Anmälningen om html-koden rörde medlemmar i en hundägarklubb.

På Svenska Kennelklubben känner man inte till just det bråket.

- Men att folk snackar skit på många klubbars chattsidor är känt, säger pressansvarige Hans Rosenberg.

Är ni djurägare speciellt grälsjuka?

- Nej. Men särskilt hundar berör en väldigt mycket, tror jag. Så fort någon säger "Koppla jycken!" är konflikten i gång. Man angriper en människa indirekt när man säger något om hunden. Det är känsligt.

Men det är inte Datainspektionens uppgift att sitta som domare i andras klubbbråk, säger Jeanna Thorslund. Datainspektionen är en tillsynsmyndighet som ska hålla en överblick över hur personuppgiftslagen efterlevs. Den kan inte själv väcka åtal men kan uppmana hemsidesinnehavare att ta bort kränkande personuppgifter från en sajt.

- Det svåra är att det är olika vad som upplevs som kränkande. Det den ene viftar bort med ett skratt kan den andre bli jätteupprörd över att läsa om sig själv. Man kan känna sig kränkt fastän lagen säger att man ska acceptera det som skrivs om en. Så ibland måste vi säga: Lagen tillåter faktiskt det här.

I vissa fall kan Datainspektionen inte se vem som har lagt ut de kränkande personuppgifterna på en sajt. Det kan vara om servern ligger utomlands. Men i fyra fall i år har klagomålen till Datainspektionen gått vidare till polisen.

- Ett tidigare fall behandlas i hovrätten nu. Det är en överklagan från en kvinna som dömdes till böter för att ha skrivit känsliga uppgifter om sina arbetskamrater. Hon hade skrivit i jag-form så att man kunde tro att de skrivit själva och bland annat nämnt att någon var tjock. Många kände sig illa berörda, säger Jeanna Thorslund.

Vad är det okej att skriva på en privat hemsida?

- Den gränsen är svår att dra. Självklart får man ha åsikter på nätet. Lagen ska inte hindra debatten men samtidigt ska det man skriver inte kränka någon.

Fotnot: Html-koden är ett sätt att tala om för datorn

hur sajten ska se ut.

Så gör du om du blir drabbad

Har du sett en hemsida med kränkande text?

Tror du att sajten strider mot lagen?

Det här händer med klagomålet som du skickar till Datainspektionen.

Detta tar Datainspektionen upp i år

Så säger lagen om privata hemsidor

FAKTA/Pul och Datainspektionen

Eva-Lotta Eriksson