Gör er redo för avfärd!

En bilsemester påminner om en rymdfärd – förbered dig som Nasas astronauter

RELATIONER

Vad har en flerbarnsfamilj på bilsemester gemensamt med astronauter på väg till Mars?

Svar: De resande måste passa ihop psykiskt och inte få nervösa sammanbrott, bli galna eller slå varandra på truten.

När Nasa planerar en framtida Marsresa är det lika viktigt att astronauterna klarar sig psykiskt som att de är kompetenta i sitt yrke.

Det är psykologer och andra experter rörande överens om.

Astronauterna ska samsas på ett litet utrymme, troligen i tre hela år. Resan beräknas ta nio månader åt vardera hållet, och gruppen lär stanna ungefär ett och ett halvt år på den främmande planeten, skriver tidskriften Discover.

Även de mest tränade kan bli småtokiga. Under övningar i Ryssland började två kosmonauter slåss med knytnävarna så att blodet skvätte, och en annan kosmonaut tvångskysste en kvinnlig kollega.

En före detta astronaut på Mir, Andy Thomas, säger: ”Utan intensiva ansträngningar att lösa de psykologiska problemen för en grupp astronauter som ska leva på en liten yta i flera månader så kommer hela uppdraget att misslyckas.”

Många andra rymdfarare vittnar om den otroliga press de utsatts för när de lämnat jorden.

Och det är en hel del att tänka på inför rymdresan, precis som inför en lång bilsemester tillsammans med nära och kära.

Dödsskräcken, som är ständigt närvarande på ett rymdskepp, kan jämföras med rädslan för att krocka på autobahn eller att inte hitta något ledigt rum.

Spänningarna mellan ledaren och en upprorsmakare kan mycket väl appliceras på de känslor som råder mellan den självgode bilföraren och passageraren som skrattar när föraren kör fel.

RESTIPS/För rymden och bilen

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM