Vi kan inte lita på vare sig Alcalá eller Guillou

RELATIONER
Pelle Andersson, 31, är journalist på Aftonbladets kulturredaktion.

Vem i hela världen kan man lita på?

En fråga man ställer sig titt som tätt. Det går ofta att belysa saker och ting från så många vinklar att man inte vet vad som är rätt eller fel, sant eller falskt.

Inom journalistiken lever vi på eller ska leva på att försöka ta reda på sanningen. Det är naturligtvis ett nästintill omöjligt jobb eftersom vad som är sant och falskt inte bara ändras på grund av det journalistiska perspektivet utan också förändras över tid.

Wilhelm Agrell hade en vän som han litade på. Jag litade också på Jesús Alcalá – även om jag förstod att också han kan ljuga. Nu är det väldigt få som litar på Alcalá även om han kan komma ur rättegången fri från alla anklagelser.

Beror detta på att medierna gett en falsk bild av Alcalá eller på att Alcalá varit falsk?

Ja, vem i hela världen kan man lita på.

Jan Guillou litar på sina källor i styckmordshärvan kring Catrine da Costa. Efter att ha sett Lars Borgnäs dokumentär i Uppdrag granskning (ett program som Guillou också lägligt har klagat på) så ser det inte ut som vare sig Guillou, Guillous källor, Bo Åström eller Leif GW Persson vet vad de pratar om.

Förmodligen finns det en massa brister i polisens arbete under da Costa-utredningen, precis som det finns brister i Palme-arbetet, i undersökningen av Estonia eller kriminalvårdsstyrelsens arbete med Noréns 7:3? vilket gör att folk kan hitta alternativa sanningar i all oändlighet och så fort en ny utredning görs kommer krav att resas på att en ny ska göras? Och nya konspirationer kommer att födas och dö.

Det lever vi journalister också på.

Men vem i hela världen kan man lita på?

Svaret måste tyvärr bli: ingen i hela världen kan man lita på.

ARTIKELN HANDLAR OM