Startsidan / Wendela

Så får du alla att tända på dina idéer

Foto: BÖRJE THURESSON

    Hillevi Larsson, 26, är socialdemokratisk ledamot från Malmö och jobbar i riksdagen. Det är en arbetsplats som är tung-grodd, byråkratisk och tålamodskrävande.Som proffs på att lägga fram nya idéer har hon utvecklat några strategier för att få igenom sina förslag.

1. Håll dig framme innan alla andra har tagit ställning

Ofta när det kommer ett nytt förslag, vet folk inte vad de ska tycka. Ju tidigare man ger sig in i debatten, ju större chans har man att påverka de människorna som inte har bestämt sig än.

Om man vågar gå först och visa vad man tycker så är det lättare för andra att haka på. Det är också bra om man kan påverka chefer eller andra nyckelpersoner innan de har bestämt sig. En del sitter och väntar in vilken sida som ska vinna innan de tar ett beslut.

2.Förbered dig väl

Jag brukar förbereda mig genom att se förslaget ur min motståndares ståndpunkt.Vad skulle få dem att bli övertygade? Och vad kommer de att använda för argument mot mig? På så sätt kan jag bemöta kritiken snabbt och effektivt, väl förberedd.

3.Skaffa dig allierade

Vilka tror jag skulle stödja förslaget? Det är svårt att ta ställning till en ny idé som kommer som en blixt från en klar himmel. Chansen ökar att de röstar på ett förslag som de känner sig välbekanta med.Därför är det bra att plantera förslaget hos så många som möjligt i förväg.Att låta folk vänja sig vid de nya tankegångarna så lång tid som möjligt innan beslutet tas/mötet hålls är bra.

4.Ha en positiv inställning

Även om du tror att du kommer mötas av ett kompakt motstånd så intala dig själv att det går att genomföra och att det är roligt att delge de andra dina tankar.

Om du är positiv och tror på ditt förslag så smittar det av sig. Är du däremot håglös och misströstar får du inte de tveksamma med dig.

Många kanske egentligen i det tysta håller med dig.

5.Ha tålamod

Detta är det viktigaste.Även om det kan verka tråkigt och jobbigt i början så ge inte upp efter första försöket. Om man verkligt konsekvent driver en fråga tillsammans med andra blir det förr eller senare en förändring. Du får se det som att du långsamt lär ut något nytt till andra. Den läroprocessen tar tid. Men till slut börjar folk som har ökad kunskap i en fråga att bry sig.

Ju mer de vet och ju mer tid de får på sig att ställa om sig till ett nytt tänkande ju lättare blir det att förändra saker.

6.Lägg av tillfälligt utan att känna dig misslyckad

Om ditt förslag verkligen inte får gehör någonstans och du förlorat din energi och lust tillfälligt att driva din fråga vidare i nuläget,trösta dig med att du säkert bara haft oturen att vara 10 år före din tid. Och att din första murbräcka behövdes för att nästa person som planerar forcera glastaket,få allmän kvinnlig rösträtt eller lika lön för lika arbete skulle komma att nå lite närmare det målet.

Du är alltså en hjältinna som bryter ny mark åt andra - hitta energin i rollen av att vara en föregångare och att åtminstone ha försökt.

Rebecca Stadener
Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet